Νέα κίνηση στήριξης από Τραμπ σε Ερντογάν

Νέα κίνηση στήριξης από Τραμπ σε Ερντογάν

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφ’ όλης της ύλης συζήτησαν στην εκτός προγράμματος συνάντηση, διάρκειας μισής ώρας, που είχαν χθες οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο κ. Τραμπ ανέφερε ότι «συζητήσαμε τα πάντα», εκτίμησε πως η ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργήσει η Αγκυρα στη Συρία «λειτουργεί καλά», πιστώνοντας την εξέλιξη αυτή στην Τουρκία, για την οποία τόνισε ότι είναι αποτελεσματική στην εμπέδωση της ασφαλείας στα Βαλκάνια. Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φραχρετίν Αλτούν, χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ παραγωγική», χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Επίσης, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι «οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία του να εκπληρώνει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της έναντι της Συμμαχίας, την αύξηση του διμερούς εμπορίου κατά 100 δισ. δολάρια, τις περιφερειακές προκλήσεις και την ενεργειακή ασφάλεια». Το ακανθώδες θέμα της αγοράς, εκ μέρους της Τουρκίας, ρωσικών πυραύλων S-400 απουσιάζει από τα επίσημα ανακοινωθέντα και των δύο πλευρών.

Την Τρίτη, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε λάβει μέρος σε τετραμερή συνάντηση με τους ηγέτες της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Η συνάντηση έγινε στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο, και χαρακτηρίστηκε «παραγωγική και χρήσιμη» από την Αγκελα Μέρκελ. Η Τουρκία απειλούσε να τορπιλίσει το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, θέτοντας βέτο στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για την άμυνα των χωρών της Βαλτικής εάν δεν εξασφάλιζε την υποστήριξη των συμμάχων της εναντίον των Κούρδων μαχητών. Τελικά απέσυρε την απειλή της, συνυπογράφοντας ένα κοινό ανακοινωθέν που κάνει αόριστα λόγο περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, χωρίς να αναφέρεται ρητά στο θέμα των Κούρδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή