Συντάσσεται το κατηγορητήριο κατά του Τραμπ

Συντάσσεται το κατηγορητήριο κατά του Τραμπ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από δύο μήνες ακροάσεων μαρτύρων στο Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ξεκίνησαν χθες τη διαδικασία για τη σύνταξη του κατηγορητηρίου εναντίον του προέδρου Τραμπ, βάσει του οποίου θα προτείνουν την παραπομπή του με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Η διαδικασία μπήκε στην τελική ευθεία το βράδυ της Τρίτης, όταν η επιτροπή πληροφοριών της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το πόρισμα από τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα άλλα αποδεικτικά υλικά που εξέτασε. Τα μέλη της επιτροπής τήρησαν απολύτως τις κομματικές γραμμές, καθώς όλοι οι Δημοκρατικοί ενέκριναν το πόρισμα και όλοι οι Ρεπουμπλικανοί το απέρριψαν.

«Τα τεκμήρια για ανάρμοστη συμπεριφορά του προέδρου είναι συντριπτικά, όπως και οι αποδείξεις για το ότι παρακώλυσε την έρευνα του Κογκρέσου», αναφέρει το πόρισμα που παρουσίασε ο πρόεδρος της επιτροπής Ανταμ Σιφ. «Ο πρόεδρος έβαλε τα προσωπικά του πολιτικά συμφέροντα πάνω από τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, επιδίωξε να υπονομεύσει τη διαδικασία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», προστίθεται. Σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, ο Τραμπ εξεβίασε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ανοίξει έρευνα εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν, απειλώντας ότι θα ακυρώσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και δεν θα δεχθεί τον νεοεκλεγέντα ηγέτη της Ουκρανίας στον Λευκό Οίκο. Από το Λονδίνο, όπου βρισκόταν για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το πόρισμα «αστείο» και καυτηρίασε τους Δημοκρατικούς ότι βάλλουν εναντίον του την ώρα που βρίσκεται στο εξωτερικό για να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα.

Στη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Δικαιοσύνης, η οποία καλείται να διατυπώσει το κατηγορητήριο εναντίον του Τραμπ, κατέθεσαν τέσσερις ειδικοί του συνταγματικού δικαίου. Οι τρεις εξ αυτών είχαν κληθεί από τους Δημοκρατικούς και υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος διέπραξε αδικήματα βάσει των οποίων πρέπει να παραπεμφθεί. Ο τέταρτος, που προσκλήθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς, ήταν της γνώμης ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που να δικαιολογούν την παραπομπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή