Αντιδράσεις Κίνας σε νόμο των ΗΠΑ για τους Ουιγούρους

Αντιδράσεις Κίνας σε νόμο των ΗΠΑ για τους Ουιγούρους

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας θα επηρεάσει η ψήφιση νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με στόχο τη σκλήρυνση της στάσης της Ουάσιγκτον απέναντι στη μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων της Κίνας από το Πεκίνο, απομακρύνοντας την προοπτική επίτευξης εμπορικής συμφωνίας.

Η έγκριση του νόμου για τους Ουιγούρους από την αμερικανική Βουλή έχει εξοργίσει το Πεκίνο, παρότι το νομοθέτημα δεν αναμένεται να ψηφιστεί από τη Γερουσία. Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε με πλειοψηφία 407 – 1 στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή, απαιτεί από τον πρόεδρο να καταδικάσει την καταπίεση των μουσουλμάνων Ουιγούρων και να ζητήσει την άμεση διακοπή λειτουργίας των στρατοπέδων κράτησης στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας. Η Βουλή ζητεί επίσης, για πρώτη φορά, την επιβολή κυρώσεων εναντίον μέλους του πολιτικού γραφείου και συγκεκριμένα του γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος στην επαρχία Σιντζιάνγκ, Τσεν Κουανγκουό. Το Πεκίνο χαρακτήρισε το νομοθέτημα «κακοήθη επίθεση εναντίον της Κίνας», απειλώντας ότι η χώρα θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ζητεί την αποφυλάκιση όλων των παράτυπα κρατουμένων και την αναστολή της δρακόντειας πολιτικής, με στόχο τους πολίτες της επαρχίας Σιντζιάνγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή