Βεβήλωση εβραϊκού νεκροταφείου με αγκυλωτούς σταυρούς, στην Αλσατία

Βεβήλωση εβραϊκού νεκροταφείου με αγκυλωτούς σταυρούς, στην Αλσατία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Τη δημιουργία «εθνικού γραφείου καταπολέμησης του μίσους», που θα υπάγεται στη γαλλική χωροφυλακή, ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών  Κριστόφ Καστενέρ, ο οποίος επισκέφθηκε το εβραϊκό κοιμητήριο του Βεστχόφεν της Αλσατίας μετά τη βεβήλωση 107 τάφων από αγνώστους. Οι δράστες έβαψαν τους τάφους με αγκυλωτούς σταυρούς.

«Η βεβήλωση του εβραϊκού κοιμητηρίου αποτελεί βεβήλωση των δημοκρατικών θεσμών», είπε ο Γάλλος υπουργός, αφού περιηγήθηκε στον χώρο του νεκροταφείου, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Περισσότεροι από 100 τάφοι βάφτηκαν με μαύρη μπογιά και με το σύμβολο του αγκυλωτού σταυρού. Τον υπουργό Εσωτερικών συνόδευε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου και πρώην υπουργός Ζαν-Λουί Ντεμπρέ, πολλοί από τους προγόνους του οποίου βρίσκονται θαμμένοι εκεί. Εκτός από τα μέλη της ιστορικής οικογένειας Ντεμπρέ, στο εβραϊκό κοιμητήριο του Βεστχόφεν είναι θαμμένα μέλη της οικογένειας του Καρόλου Μαρξ, αλλά και του πρωθυπουργού του προπολεμικού Λαϊκού Μετώπου, Λεόν Μπλουμ.

Η νέα υπηρεσία, την οποία εξήγγειλε ο Γάλλος υπουργός, θα αναλάβει τον συντονισμό των ερευνών, υπό την αιγίδα της χωροφυλακής, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η κινητοποίηση όλων των κρατικών υπηρεσιών αλλά και η μελέτη ανάλογων αντισημιτικών, αντιμουσουλμανικών και αντιχριστιανικών περιστατικών.

Η βεβήλωση των τάφων προκάλεσε πληθώρα οργισμένων αντιδράσεων. «Ο αντισημιτισμός είναι έγκλημα και θα τον καταπολεμήσουμε στο Βεστχόφεν και αλλού, έως ότου οι νεκροί μας μπορέσουν να αναπαυθούν εν ειρήνη», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για να προσθέσει: «Οι Εβραίοι είναι η Γαλλία. Οσοι επιτίθενται εναντίον της, ακόμη και στους τάφους τους, δεν είναι αντάξιοι της ιδέας μας για τη Γαλλία».

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε, χθες, επίσης μέσω Twitter, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ να καταγγέλλει τις «απεχθείς και αποκρουστικές πράξεις». Από την πλευρά του, ο μεγάλος ραββίνος της Γαλλίας Χάιμ Κόρσια υπογράμμισε τον αποτροπιασμό του, στιγματίζοντας το «αντι-εβραϊκό μίσος».

Τους τελευταίους μήνες, η Αλσατία αντιμετωπίζει έξαρση αντισημιτικών και ρατσιστικών ενεργειών, κυρίως με τη μορφή ναζιστικών και ρατσιστικών γκράφιτι. Πριν από τη βεβήλωση του κοιμητηρίου του Βεστχόφεν, 96 μνήματα στο νεκροταφείο του Κατσενχάιμ είχαν καλυφθεί από αντισημιτικά γκράφιτι. Η κωμόπολη του Κατσενχάιμ βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από το Βεστχόφεν. Στις 11 Δεκεμβρίου 2018, το εβραϊκό κοιμητήριο του Χέρλισαϊμ, βορειοανατολικά του Στρασβούργου, είχε επίσης υποστεί βεβήλωση με αντισημιτικά συνθήματα σε τάφους. Η Γαλλία διαθέτει τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη, με 550.000 Γάλλους Εβραίους, ενώ οι αντισημιτικές επιθέσεις αποτελούν κοινό φαινόμενο, με 500 καταγεγραμμένα κρούσματα εντός του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή