Προσβάλλουν τον καρκίνο με «έξυπνη βόμβα»

Προσβάλλουν τον καρκίνο με «έξυπνη βόμβα»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα και μόνο άτομο ραδιενεργού υλικού μπορεί να εκτοξευθεί μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να ενεργήσει σαν «έξυπνη βόμβα», ανακαλύπτοντας, διεισδύοντας και καταστρέφοντας καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες, οι οποίες μπορεί σύντομα να οδηγήσουν σε κλινικές δοκιμές.

Ο δρ Σάινμπεργκ του Αντικαρκινικού κέντρου Σλόαν Μεμόριαλ της Νέας Υόρκης, ανέφερε χθες ότι πειράματα σε εργαστηριακά ποντίκια έδειξαν ότι η μέθοδος της έξυπνης βόμβας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιλεκτική καταστροφή καρκινικών κυττάρων και την επιμήκυνση του βίου ποντικών με όγκους: «Μπορούμε να εγχύσουμε πολλά εκατομμύρια από αυτά τα κύτταρα. Το κάθε ένα από αυτά θα αναζητήσει καρκινικά κύτταρα και θα τα καταστρέψει».

Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας εστιάσθηκε στη δημιουργία μιας τέτοιας έξυπνης βόμβας, τοποθετώντας ένα μόνο άτομο του ραδιενεργού ισοτόπου ακτινίου-225, μέσα σε μικροσκοπικό κλωβό, τον οποίο σχεδίασε η εταιρεία Dow. Το ισότοπο είναι υποπροϊόν καύσης πυρηνικών υλικών σε μονάδες παραγωγής ενέργειας και της κατασκευής πυρηνικών όπλων. Καθώς το ακτίνιο-225 διασπάται, παράγει τρία άτομα, κάθε ένα από τα οποία παράγουν ισότοπα άλφα. Ο κλωβός, κατασκευασμένος από άνθρακα και άζωτο, έχει σχήμα δακτυλιδιού, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το άτομο ακτινίου. Συνδεδεμένο με τον κλωβό και το άτομο, βρίσκεται αντίσωμα, υπό μορφή πρωτεΐνης, η οποία προσκολλάται σε αντίστοιχη πρωτεΐνη στην επιφάνεια κυττάρου. Μόλις το σύστημα εισέλθει στο εσωτερικό καρκινικού κυττάρου, η ραδιενέργεια που εκλύει σκοτώνει το ασθενές κύτταρο.

Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι η έξυπνη αντικαρκινική βόμβα μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα είδη καρκίνων. Η ερευνητική ομάδα, όμως, έσπευσε να επισημάνει ότι η νέα μέθοδος ενδέχεται να προκαλεί σοβαρές παρανέργειες, βλάπτοντας και γειτονικά υγιή κύτταρα.

Οι ασθενείς, ωστόσο, στους οποίους εμφυτεύεται η καρδιακή αντλία δεν ζουν μόνο περισσότερο, αλλά νιώθουν καλύτερα από αυτούς που λαμβάνουν μόνο φάρμακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή