Διαδηλώσεις και ταραχές στη Γαλλία

Διαδηλώσεις και ταραχές στη Γαλλία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε μία από τις μεγαλύτερες εργατικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών συμμετείχαν χθες εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων, των αστικών συγκοινωνιών, εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και την κατάργηση των «ειδικών καθεστώτων» στις συντάξεις ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων του δημόσιου τομέα.

Μικρής έκτασης συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στο ανατολικό Παρίσι και στην πόλη της Νάντης, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον ταραξιών. Οι συγκοινωνίες της γαλλικής πρωτεύουσας διέκοψαν τη λειτουργία τους, ενώ τα συνδικάτα πραγματοποίησαν πορείες σε πολλές πόλεις της χώρας, από κοινού με τα «Κίτρινα Γιλέκα».

Τη συνέχιση της απεργίας τους μέχρι και σήμερα αποφάσισαν χθες τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών, ενώ τα σωματεία εργαζομένων στο μετρό και στα λεωφορεία του Παρισιού θα παραμείνουν εκτός υπηρεσίας μέχρι και την Κυριακή. Οι εργαζόμενοι στη γαλλική πρωτεύουσα υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν με ίδια μέσα, επιστρατεύοντας ποδήλατα και πατίνια για να μεταβούν στις εργασίες τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων, καθώς και οδηγοί φορτηγών και αστυνομικοί.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοδοξεί να μεταρρυθμίσει εκ βάθρων το απαρχαιωμένο και πολυδάπανο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο στενάζει υπό τα βάρη των προνομιακών «ειδικών καθεστώτων» και συμβάλλει στην αύξηση του κόστους εργασίας, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Ο Μακρόν προτείνει την απλοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που περιλαμβάνει 40 διαφορετικά προγράμματα και ταμεία. Οι σιδηροδρομικοί, οι ναυτικοί και οι χορευτές του κρατικού μπαλέτου της πρωτεύουσας, για παράδειγμα, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μία δεκαετία νωρίτερα από ό,τι άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Η προεδρική μεταρρύθμιση προβλέπει την επιβολή ενιαίου συστήματος, σύμφωνα με το οποίο κάθε συνταξιούχος έχει ίσα δικαιώματα.

Η αντιπαράθεση Μακρόν – συνδικάτων αναμένεται να δώσει τον τόνο της υπόλοιπης θητείας του Γάλλου προέδρου, με ακόμη δυσκολότερες μεταρρυθμίσεις, όπως εκείνη των επιδομάτων ανεργίας, να αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις. Στην πρωτεύουσα, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ διέταξε την ανάπτυξη περισσότερων από 6.000 αστυνομικών, σε μια προσπάθεια πρόληψης επεισοδίων από τα χιλιάδες μέλη των αναρχικών «μπλακ μπλοκ» και των σκληροπυρηνικών «Κίτρινων Γιλέκων», που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συγκρουσθούν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή