«Απλώς μας άνοιξαν τις πόρτες της φυλακής…»

«Απλώς μας άνοιξαν τις πόρτες της φυλακής…»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Εληξε αισίως η περιπέτεια οκτώ μελών της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Shelter Now International», τα οποία κρατήθηκαν επί τρεις μήνες από το καθεστώς των Ταλιμπάν με την κατηγορία του προσηλυτισμού στον χριστιανισμό. Οι οκτώ -δύο Αμερικανοί, δύο Αυστραλοί και τέσσερις Γερμανοί- απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν με τρία στρατιωτικά ελικόπτερα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και μεταφέρθηκαν στο Πακιστάν. Ο ένας από τους απελευθερωθέντες, ο Γερμανός Γκεόργκ Τάουμπμαν, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν τούς είχαν μεταφέρει από την Καμπούλ λίγες ώρες προτού η πόλη πέσει στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας. Ο ηγέτης της, εξάλλου, ήταν αυτός που ειδοποίησε τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και με τη σειρά του ενήργησε για την εκκένωσή τους από τις ειδικές δυνάμεις. Από το Ισλαμαμπάντ έφτασαν με αυτοκινητοπομπή στις πρεσβείες των κρατών τους. «Νιώθω ότι έγινε ένα θαύμα», λέει ο Τάουμπμαν. Οταν οι Ταλιμπάν εγκατέλειψαν την Καμπούλ την Τρίτη το πρωί, έβαλαν τους κρατούμενους σε ένα κλειστό φορτηγό και ξεκίνησαν την πορεία προς τον νότο. «Το κρύο ήταν τρομερό. Μας κλείδωσαν μέσα στο φορτηγό και μας εγκατέλειψαν όλο το βράδυ. Δεν είχαμε ούτε μια κουβέρτα. Κοντέψαμε να πεθάνουμε», εξηγεί ο Γερμανός. Το πρωί τούς μετέφεραν σε μια βρωμερή φυλακή στο Γκαζνίλ. Τη στιγμή που μπήκαν στο κελλί άκουσαν τις βόμβες που έριχναν τα αμερικανικά αεροσκάφη. Περίπου μια ώρα αργότερα, οι πολίτες στασίασαν εναντίον των Ταλιμπάν και μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας όρμησαν στη φυλακή. «Απλώς ανοιξαν τις πόρτες. Φοβηθήκαμε ότι θα έρχονταν οι Ταλιμπάν και θα μας μετέφεραν στο Κανταχάρ. Το αίμα μας είχε παγώσει. Οταν όμως μπήκαμε στην πόλη, ο κόσμος έβγαινε από τα σπίτια, μας αγκάλιαζε, μας φιλούσε και χειροκροτούσε. Δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν ξένοι στη φυλακή. Εμοιαζε σαν να ήμαστε σε ένα μεγάλο πανηγύρι, σε μια ξέφρενη γιορτή. Νομίζω ότι ήταν μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου», λέει ο Τάουμπμαν.

Ο πρόεδρος Μπους χαιρέτισε την απελευθέρωση των μελών της ανθρωπιστικής οργάνωσης. Στο παρελθόν είχε απορρίψει προσπάθειες των Ταλιμπάν να χρησιμοποιήσουν τους ανθρώπους αυτούς ως «ανταλλάξιμο είδος». Τελικά οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να τους παραδώσουν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που θα τους παρέδινε στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Προτού πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή, η Βόρεια Συμμαχία είχε μπει στο Γκαζνίλ.

Πώς πέρασε η πρώτη ημέρα της ελευθερίας τους; Η Γουέντι Τσάμπερλιν, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Πακιστάν, είπε ότι οι δυο Αμερικανίδες που απελευθερώθηκαν «αγκάλιασαν τους γονείς τους, έκαναν ζεστό μπάνιο, έφαγαν τα αγαπημένα τους φαγητά, επισκέφθηκαν το κομμωτήριο, έφτιαξαν τα μαλλιά τους και γενικά απήλαυσαν μια θαυμάσια ημέρα».

Επιπλέον συμφώνησαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις επιστημονικές δυνατότητες κάθε χώρας στην πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων, όπως και για τα αποθέματα ορών, εμβολίων και αντιβιοτικών που διατηρεί η κάθε μία. Οι «15» ανέλαβαν τέλος να προωθήσουν την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και άλλων θεραπευτικών μέσων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή