Γαλλία: Δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα

Γαλλία: Δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε χθες, για δεύτερη κατά σειράν ημέρα, το κυκλοφοριακό χάος στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, καθώς τα συνδικάτα απειλούν με απεργία διαρκείας, με στόχο τη ματαίωση της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό την οποία προωθεί η κυβέρνηση.  Το συντονιστικό όργανο των εργατικών ομοσπονδιών και τέσσερις οργανώσεις νεολαίας κάλεσαν χθες σε μια νέα ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων «όλων των γενεών», η οποία ορίστηκε για την προσεχή Τρίτη 10 Δεκεμβρίου. «Διεξάγονται γενικές συνελεύσεις σε όλη τη Γαλλία. Στις μεταφορές, αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν χαρίζουν τίποτα. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης, που υποτίμησε το μέγεθος της λαϊκής κινητοποίησης», δήλωσε η Κατρίν Περέ, γραμματέας της ριζοσπαστικής εργατικής ομοσπονδίας CGT.

Την Πέμπτη, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών κατέκλυσαν τους δρόμους του Παρισιού, της Λυών, της Νάντης, του Μπορντό, της Μασσαλίας και πολλών άλλων πόλεων, σε μαχητικές πορείες κατά της μεταρρύθμισης Μακρόν. Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για 800.000 διαδηλωτές, ενώ η CGT ανέβαζε το πλήθος σε 1,5 εκατομμύριο. Οι κινητοποιήσεις υπήρξαν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, καθώς μικρές ομάδες ταραξιών απομονώθηκαν από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών. Για δεύτερη κατά σειράν ημέρα, χθες, οι περισσότερες γραμμές του παρισινού μετρό νέκρωσαν τελείως, ενώ οι υπόλοιπες υπολειτουργούσαν. Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία παρουσιάστηκε κατά κύριο λόγο στον δημόσιο τομέα (μεταφορές, σχολεία, νοσοκομεία, μουσεία κ.ά.), αλλά και σε αρκετά διυλιστήρια. Το ανάκτορο των Βερσαλλιών παρέμεινε και χθες κλειστό, ενώ δεν λειτούργησαν ορισμένες υπηρεσίες στο Λούβρο.

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση στα δύο χρόνια της θητείας του ύστερα από την κρίση των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει ότι το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι πιο δίκαιο, καθώς θα καταργήσει το πλήθος ειδικών καθεστώτων, επιφέροντας ισότητα μεταξύ των ασφαλισμένων, αλλά και πιο βιώσιμο, καθώς το υπάρχον σύστημα συσσωρεύει μεγάλα ελλείμματα. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει δεσμευθεί να μη θίξει το όριο συνταξιοδότησης, που βρίσκεται στα 62 χρόνια, εννοεί όμως να ενθαρρύνει την παραμονή για μεγαλύτερο χρόνο στον εργασιακό βίο μέσω των οικονομικών κανόνων που θα διέπουν το νέο σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή