Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Δεν έχουμε ούτε ένα λεπτό για χάσιμο»

Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Δεν έχουμε ούτε ένα λεπτό για χάσιμο»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. «Από μια άποψη έχουμε πετύχει πολλά, έχουμε ξυπνήσει συνειδήσεις. Αλλά οι ρύποι, αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Το 2019 αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,6%. Το μόνο που θέλουμε είναι πραγματική δράση, αλλά πραγματική δράση δεν έχει υπάρξει. Φυσικά, έχουμε πετύχει πολλά, αλλά αν το δεις από μια συγκεκριμένη οπτική, δεν έχουμε πετύχει τίποτα». Η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ έφθασε χθες στη Μαδρίτη, όπου διεξάγεται η σύνοδος COP25 του ΟΗΕ για το κλίμα, με ένα μήνυμα: οι νέες και οι νέοι απαιτούν πραγματικά μέτρα για τη συγκράτηση της κλιματικής κρίσης, όχι ημίμετρα που επιτρέπουν στην κρίση να γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε ένα λεπτό», είπε.

Μέχρι στιγμής, όμως, τα νέα από τη σύνοδο είναι απογοητευτικά. Ενώ οι τεχνικές διαπραγματεύσεις προχωρούν ομαλά, υπάρχουν διαφωνίες γύρω από μια πιθανή διακήρυξη που θα δεσμεύει την ανθρωπότητα σε πιο φιλόδοξους στόχους από αυτούς που έθεσε το 2015 η Συμφωνία του Παρισιού. «Με δεδομένο το τι γίνεται στους δρόμους και το τι λένε οι επιστήμονες, μια σύνοδος που δεν θα υιοθετήσει πιο φιλόδοξους στόχους, θα είναι κάτι το ακατανόητο», δήλωσε στο πρακτορείο Αssociated Ρress διαπραγματευτής που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του. Ο διαπραγματευτής υποστήριξε ότι η ανακοίνωση πιο φιλόδοξων στόχων «φαίνεται δύσκολη». Οι διαπραγματευτές θα παραδώσουν την ερχόμενη εβδομάδα τη σκυτάλη στους υπουργούς, που θα προσέλθουν στη σύνοδο προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.  Το παγκόσμιο κίνημα Fridays for Future (Παρασκευές για το μέλλον), που συσπειρώθηκε χάρη στις επίμονες διαμαρτυρίες της Τούνμπεργκ, διοργάνωσε και χθες μεγάλες διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις, με τη μεγαλύτερη στη Μαδρίτη, όπου βρισκόταν και η ίδια η Τούνμπεργκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT