Ρωσικός «θόλος» πυραύλων S-400 πάνω από την Αρκτική

Ρωσικός «θόλος» πυραύλων S-400 πάνω από την Αρκτική

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν «θόλο» αεροπορικής άμυνας πάνω από την αρκτική περιοχή της σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει η Ρωσία, εξοπλίζοντας όλες τις μεραρχίες του στόλου της τής Βόρειας Αρκτικής με συστοιχίες πυραύλων S-400, δήλωσε διοικητής του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία της στην Αρκτική  κατασκευάζοντας νέες υποδομές και αναβαθμίζοντας τα λιμάνια της, καθώς συναγωνίζεται με άλλες δυνάμεις για κυριαρχία σε μια περιοχή με τεράστιο ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο, εν μέσω θερμότερων κλιματικών κύκλων.

Αλλες χώρες σπεύδουν επίσης να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Αρκτική, τροφοδοτώντας τους φόβους για έναν εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό. Τον Μάιο, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Ρωσία για επιθετική συμπεριφορά στην περιοχή των πόλων και διεμήνυσε πως οι ενέργειες της Κίνας πρέπει να παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς.

Η Ρωσία ανέπτυξε τον Σεπτέμβριο τα αμυντικά συστήματά της S-400 στο αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζέμλια, στον απώτατο Βορρά, και ο διοικητής του ρωσικού Βόρειου Στόλου δήλωσε ότι παρόμοια συστήματα θα αναπτυχθούν σε όλη την περιοχή. «Το σχέδιο είναι όλες οι μεραρχίες μας στην Αρκτική να εφοδιαστούν με τέτοια συμπλέγματα τα επόμενα έτη. Θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας θόλος αεροπορικής άμυνας επάνω από το ρωσικό τμήμα της Αρκτικής», εξήγησε ο αντιναύαρχος Αλεξέι Μοϊσέγεφ.

«Αυτό σημαίνει πως η Αρκτική θα προστατεύεται από οποιοδήποτε είδος εχθρικής αεροπορικής επίθεσης, είτε από αεροπλάνα είτε από πυραύλους κρουζ ή βαλλιστικούς πυραύλους», συνέχισε ο Μοϊσέγεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Zvezda TV. Το ποσοστό νέας τεχνολογίας και οπλισμού που έχει αναπτυχθεί με τα ρωσικά στρατεύματα στην Αρκτική ανέρχεται σε 60%, διευκρίνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Η ανάπτυξη των ρωσικών S-400 στη νήσο Γιούζνι του αρχιπελάγους Νόβαγια Ζέμλια, στη βόρεια Ρωσία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνέβαλε ουσιαστικά στην επέκταση του εναέριου χώρου που βρίσκεται στον έλεγχό της, εξήγησε μία ημέρα νωρίτερα το Russia Today.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή