Μάχη για την παραπομπή Τραμπ

Μάχη για την παραπομπή Τραμπ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα έχουν επαγγελματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν γνώριζε» τι έκανε ο γιος του, Χάντερ Μπάιντεν, στο διοικητικό συμβούλιο της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο ερευνών για διαφθορά.

«Δεν ξέρω τι έκανε, ξέρω ότι ήταν στο διοικητικό συμβούλιο. Το διαπίστωσα αφότου συνέβη», είπε ο πρώην αντιπρόεδρος, ενώ όταν ρωτήθηκε αν θέλει να μάθει περισσότερα είπε «όχι, γιατί εμπιστεύομαι τον γιο μου». Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι ο λόγος που αποφάσισε να απαγορεύσει στα μέλη της οικογένειάς του να έχουν δραστηριότητες στο εξωτερικό δεν έχει σχέση με τον Χάντερ, αλλά με τα όσα συμβαίνουν στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ. «Κανείς δεν πρόκειται να κάνει αιτήσεις για πατέντες στην Κίνα. Αν θέλετε να βρούμε προβλήματα, ας μιλήσουμε για την οικογένεια του Τραμπ», είπε ο 77χρονος υποψήφιος στο δίκτυο HBO.

Οι χειρισμοί του Ντόναλντ Τραμπ στο ζήτημα της Ουκρανίας  παραμένουν στο επίκεντρο των ερευνών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη. Η Βουλή ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά η Γερουσία, που πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της σε οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.

«Αυτή η άδικη διαδικασία καταδεικνύει την εμμονή των Δημοκρατικών να παραπέμψουν τον πρόεδρο Τραμπ σε δίκη με οποιοδήποτε μέσο», είπε στην επιτροπή δικαστικών υποθέσεων της Βουλής ο συνήγορος του Ντόναλντ Τραμπ, Στίβεν Κάστορ. Ο δικηγόρος των Δημοκρατικών Ντάνιελ Γκόλντμαν υποστήριξε ότι οι επίμονες προσπάθειες του Τραμπ «να υποχρεώσει μια ξένη χώρα να τον βοηθήσει να κερδίσει δολίως τις εκλογές συνιστά σαφή κίνδυνο για τις ανοικτές και δίκαιες εκλογές μας και για την εθνική μας ασφάλεια». O Γκόλντμαν σημείωσε ότι, προκειμένου να πιέσει τον Ουκρανό πρόεδρο, ο πρόεδρος ανέστειλε τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 391 εκατ. δολαρίων και ανέβαλε το ταξίδι του Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.

Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η επιτροπή είναι αν οι πιέσεις που άσκησε ο Τραμπ στον Ουκρανό πρόεδρο είχαν σχέση με την προσπάθειά του να πλήξει πολιτικά τον Τζο Μπάιντεν μέσω του γιου του. Ο βουλευτής των Δημοκρατικών και μέλος της επιτροπής Πραμίλα Τζαγιαπάλ δήλωσε ότι η υπόθεση της Ουκρανίας «εντάσσεται σε έναν συστηματικό τρόπο δράσης. Ηταν το πιο τρανταχτό παράδειγμα κατάχρησης της εξουσίας του προέδρου των ΗΠΑ, με στόχο να εκβιάσει μια ξένη χώρα, ώστε εκείνη να παρέμβει στις εκλογές μας», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή