Νέες βολές από Ερντογάν κατά Μακρόν

Νέες βολές από Ερντογάν κατά Μακρόν

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στην υψηλών τόνων αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έδωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες μετά την επεισοδιακή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. «Στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε για ισλαμική τρομοκρατία. Πόσες φορές δεν του έχω πει ότι ο όρος Ισλάμ προέρχεται από την αραβική λέξη σαλάμ, που σημαίνει ειρήνη; Πώς είναι δυνατόν να συγχέει την ειρήνη με την τρομοκρατία;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος. Στη συνέχεια, επανήλθε στα καυστικά σχόλια για την κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία και το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» και υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον Γάλλο ηγέτη: «Οποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες».

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και την Αγκυρα επιδεινώθηκαν ύστερα από την αυστηρή καταδίκη, εκ μέρους της Γαλλίας, της τουρκικής εισβολής εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, όπως και των αυθαίρετων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο, με κορύφωση το πρόσφατο μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης, στη Λιβύη.

Χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι άλλοι 11 υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους απελάθηκαν στη Γαλλία, ανεβάζοντας σε 71 τον συνολικό αριθμό των τζιχαντιστών που έχουν απελαθεί σε χώρες της Δύσης τον τελευταίο μήνα. Η Τουρκία κλιμάκωσε τις απελάσεις, δηλώνοντας ότι «δεν είναι ξενοδοχείο τζιχαντιστών», μετά την καταδίκη των επιχειρήσεών της στη Συρία από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Στον απόηχο των σχολίων που προκάλεσε η σύνοδος του Λονδίνου, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε χθες ότι «το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο και σημαντικότερο με την Τουρκία» και ότι «η αμφισβήτηση της θέσης της Τουρκίας σε αυτό δεν έχει νόημα». Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος αξιωματούχος προσέθεσε ότι «τα σύνορα της χώρας μας είναι τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ». Αναφορικά με το επίμαχο θέμα των S-400, επανέλαβε ότι η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων και η εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι θα τους χειρίζονται, προχωρούν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή