Τετραμερής για το Ουκρανικό στο Παρίσι

Τετραμερής για το Ουκρανικό στο Παρίσι

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμο τεστ για τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρούνταν η χθεσινή, πρώτη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Παρίσι. Οι δύο άνδρες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, σε ένα διάλειμμα της τετραμερούς σύσκεψης για το Ουκρανικό, όπου συμμετείχαν ως μεσολαβητές και οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Αγκελα Μέρκελ.

Ο Ζελένσκι ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση ότι θα φέρει την ειρήνευση στην Ανατολική Ουκρανία, όπου από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 13.000 άνθρωποι, σε συγκρούσεις ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και στους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος, που δεν διαθέτει πολιτική πείρα, αφού μέχρι πρόσφατα ήταν δημοφιλής κωμικός, αντιμετωπίζει ισχυρές αντιδράσεις από μερίδα Ουκρανών, όπως έδειξε η διαδήλωση χιλιάδων πολιτών την Κυριακή στον Κίεβο, με κεντρικό σύνθημα «όχι στη συνθηκολόγηση» (με τη Ρωσία).

Το κλίμα στην πρώτη συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι ήταν επιδεικτικά ψυχρό. Οι δύο άνδρες απέφυγαν να ανταλλάξουν χειραψία, χαμόγελα ή έστω βλέμματα όταν κατευθύνθηκαν προς την αίθουσα του Ελιζέ, όπου θα άρχιζε η τετραμερής διάσκεψη. Εκπρόσωποι της γαλλικής προεδρίας κρατούσαν μικρό καλάθι, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αναμένονται θεαματικές εξελίξεις και ότι ο στόχος της συνάντησης ήταν η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ώστε να εφαρμοστεί η συνθήκη κατάπαυσης του πυρός του 2015, η οποία υπεγράφη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Η εν λόγω συνθήκη προέβλεπε ότι η Ουκρανία θα ανακτήσει τον έλεγχο των ανατολικών συνόρων της με τη Ρωσία, αφού προηγουμένως διεξαχθούν εκλογές στις ρωσόφωνες περιοχές του Ντονέσκ και του Λουγκάνσκ, που έχουν εξεγερθεί εναντίον του Κιέβου, και κατοχυρωθούν τα δικαιώματα αυτονομίας τους. Ο Ζελένσκι επιθυμεί να αντιστρέψει το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή πρώτα να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων και μετά να γίνουν εκλογές, κάτι που μέχρι χθες δεν δεχόταν η Ρωσία. Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι εξέδωσε διαβατήρια για 125.000 κατοίκους του Ντονέσκ και του Λουγκάνσκ, γεγονός που προκάλεσε αντίδραση από το Κίεβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή