ΗΠΑ: νέος νόμος για ασφάλεια στα αεροδρόμια

ΗΠΑ: νέος νόμος για ασφάλεια στα αεροδρόμια

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαπραγματευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ συμφώνησαν χθες για την ψήφιση σημαντικού νομοσχεδίου για την ασφάλεια των αερομεταφορών, το οποίο προβλέπει την πρόσληψη 28.000 εργαζομένων για τον έλεγχο των επιβατών και των αποσκευών τους, μέσα στο ερχόμενο έτος.

Η συμφωνία δίνει τέλος σε ιδεολογική και πολιτική μάχη γύρω από τον ομοσπονδιακό ρόλο στην ασφάλεια των μεταφορών, ενώ ανοίγει το δρόμο για έγκριση του νομοσχεδίου από το Κογκρέσο.

Ομοσπονδιακοί υπάλληλοι

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου χειροκρότησαν τη συμφωνία. Σύμφωνα με αυτήν, όμως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του προέδρου Μπους και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου. Η Γερουσία επικράτησε στην επιμονή της, οι εργαζόμενοι ασφαλείας στα αεροδρόμια να είναι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το Κογκρέσο προέβη σε σημαντικές υποχωρήσεις στην αντιπαράθεση αυτή.

Ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Νόρμαν Μινέτα, ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προσλάβει και θα εκπαιδεύσει 28.000 εργαζόμενους μέσα στους ερχόμενους 12 μήνες, ενώ δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το αμερικανικό κοινό συμφωνεί με την ανάληψη της ασφάλειας των αεροδρομίων από ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου, όμως, εξασφάλισαν σημαντική παραχώρηση: οι τοπικές αρχές των αεροδρομίων θα διατηρήσουν κάποιο βαθμό αυτονομίας. Πέντε αεροδρόμια διαφορετικών μεγεθών θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης ή να αξιοποιήσουν ένα συνδυασμό ιδιωτικής και ομοσπονδιακής φύλαξης. Υστερα από τρία χρόνια, και άλλα αεροδρόμια θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το ίδιο.

Ιδεολογική

αντιπαράθεση

Αν και τα μέλη του Κογκρέσου δέχθηκαν ασφυκτικές πιέσεις για να φθάσουν σε συμφωνία, η συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο μετετράπη σε ιδεολογική αντιπαράθεση για το ρόλο του ομοσπονδιακού κράτους στην αμερικανική κοινωνία. Οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου, υπό την ηγεσία των Ντικ Αρμι και Τομ Ντιλέι του Τέξας, επιθυμούσαν ο πρόεδρος να αποφασίσει για τη σωστή αναλογία ομοσπονδιακών και ιδιωτικών εργαζομένων ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας.

Για την κάλυψη του κόστους αυτής της αυξημένης φύλαξης, οι επιβάτες θα αναγκασθούν θα επωμισθούν με νέες επιβαρύνσεις, υπό μορφή φόρων αεροδρομίου.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει τέλος 2,5 δολαρίων για κάθε αεροπορική πτήση, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες θα συμμετάσχουν καταβάλλοντας 700 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ομοσπονδιακός διευθυντής

Η διακομματική συμφωνία προβλέπει επίσης θέση ομοσπονδιακού διευθυντή ασφαλείας σε κάθε αεροδρόμιο, τον έλεγχο κάθε αποσκευής που εισέρχεται σε αεροσκάφος (σήμερα ελέγχεται μόνο το 10% των αποσκευών), οι εργαζόμενοι ασφαλείας θα πρέπει να είναι Αμερικανοί πολίτες και δεν θα διαθέτουν το δικαίωμα της απεργίας.

Οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν επίσης στους πιλότους να μεταφέρουν ορισμένους τύπους όπλων στο χειριστήριο των αεροσκαφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή