Οι δύο κατηγορίες εναντίον Τραμπ

Οι δύο κατηγορίες εναντίον Τραμπ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση των ερευνών του Kογκρέσου. Με τις δύο αυτές κατηγορίες, η ολομέλεια της Bουλής των Αντιπροσώπων θα παραπέμψει την ερχόμενη εβδομάδα τον Αμερικανό πρόεδρο Nτόναλντ Τραμπ σε δίκη, σε μια διαδικασία που ενεργοποιείται μόλις για τέταρτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ. Η διαδικασία αναμένεται να ναυαγήσει στη Γερουσία, όπου απαιτείται να συγκεντρωθεί η απίθανη πλειοψηφία των 2/3 του σώματος.

«Πράττοντας το καθήκον της προς το σύνταγμα και τη χώρα, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής παρουσιάζει σήμερα τις κατηγορίες με βάση τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τζ. Τραμπ παραπέμπεται σε δίκη για τη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Τζέρι Νάντλερ, όρθιος, μπροστά σε τέσσερις αμερικανικές σημαίες και ένα πορτρέτο του Τζορτζ Ουάσιγκτον. «Ο πρόεδρος είναι ο άνθρωπος τον οποίο κατεξοχήν εμπιστεύεται ο αμερικανικός λαός. Οταν προδίδει αυτή την εμπιστοσύνη και βάζει τον εαυτό του πριν από τη χώρα, θέτει σε κίνδυνο το σύνταγμα, τη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια».

Το κατηγορητήριο (articles of impeachment) αναφέρει ότι ο πρόεδρος Τραμπ «χρησιμοποίησε την εξουσία του αξιώματός του για να ζητήσει την ανάμειξη μιας ξένης δύναμης, της Ουκρανίας, στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020» και ότι «ζήτησε από την ουκρανική κυβέρνηση να ανακοινώσει δημοσίως έρευνες που θα ωφελούσαν την επανεκλογή του και θα έβλαπταν τις εκλογικές προοπτικές ενός εκ των αντιπάλων του». Αναφέρει, επίσης, ότι ο πρόεδρος Τραμπ «εξάρτησε την υλοποίηση σημαντικών ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης, σχετιζομένων με την Ουκρανία, από το αν η κυβέρνηση της χώρας θα ικανοποιούσε ή όχι το αίτημά του για έρευνες». Η δεύτερη κατηγορία αφορά την άρνηση του Λευκού Οίκου να συνεργαστεί με την επιτροπή του Κογκρέσου που διερεύνησε το θέμα. «Στην ιστορία της χώρας, κανένας πρόεδρος δεν προσπάθησε τόσο επισταμένα να εμποδίσει τη δυνατότητα της Βουλής να ερευνήσει σοβαρά αδικήματα», αναφέρει το κατηγορητήριο.

Οι δύο κατηγορίες εναντίον Τραμπ-1

To ψήφισμα βάσει του οποίου θα παραπεμφθεί ο Τραμπ σε δίκη. «Κανένας πρόεδρος δεν προσπάθησε τόσο επισταμένως να εμποδίσει τη δυνατότητα της Βουλής να ερευνήσει σοβαρά αδικήματα», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

«Η ανακοίνωση των δύο αβάσιμων κατηγοριών δεν βλάπτει τον πρόεδρο, βλάπτει τον αμερικανικό λαό, που περιμένει από τους εκλεγμένους αξιωματούχους του να εργάζονται για να ενισχύσουν το έθνος», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ. «Ο πρόεδρος θα απαντήσει σε αυτές τις ψευδείς κατηγορίες στη Γερουσία και προσδοκά ότι θα δικαιωθεί απολύτως, γιατί δεν έκανε κάτι κακό». Η ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής θα γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ η διαδικασία στη Γερουσία, που έχει χαρακτηριστικά δίκης και ακολουθείται από ψηφοφορία, θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου.

Επί ένα χρόνο, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων συζητούσαν την πιθανή παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη με την κατηγορία της παρακώλυσης του έργου του ειδικού ανακριτή Μιούλερ. Ο Μιούλερ ερευνούσε εάν ο Τραμπ έλαβε βοήθεια από τη Ρωσία για την εκλογή του, το 2016. Τελικά, αποφάσισαν να επικεντρωθούν στις κατηγορίες που σχετίζονται με την Ουκρανία, λόγω έλλειψης συναίνεσης στις τάξεις τους σχετικά με την υπόθεση που ερευνούσε ο Μιούλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή