ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ο Σίκου Μπουάρκε θα παραλάβει το βραβείο λογοτεχνίας Καμόες με ή χωρίς την υπογραφή Μπολσονάρο

Βραζιλία: Ο Σίκου Μπουάρκε θα παραλάβει το βραβείο λογοτεχνίας Καμόες με ή χωρίς την υπογραφή Μπολσονάρο

O διάσημος Βραζιλιάνος τραγουδοποιός και συγγραφέας Σίκου Μπούαρκε θα παραλάβει το Βραβείο Καμόες, ανεξαρτήτως εάν ο ακροδεξιός Πρόεδρος, Ζαΐχ Μπολσονάρο, υπογράψει ή όχι το αντίστοιχο δίπλωμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού της Πορτογαλίας, χώρας που απονέμει από κοινού με τη Βραζιλία αυτήν την αξιόλογη διάκριση.

Το βραβείο, που θεωρείται η ανώτατη λογοτεχνική διάκριση στην πορτογαλική γλώσσα και γραμματεία, θα απονεμηθεί στις 25 Απριλίου 2020 στη Λισσαβόνα, ανήμερα της επετείου της Επανάστασης των Γαρυφάλλων. Την ημερομηνία επέλεξε ο ίδιος ο Μπουάρκε.

Όπως δήλωσε η πορτογαλική πλευρά, το ζήτημα του χρηματικού σκέλους του βραβείου είχε επιλυθεί από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ η υπογραφή του διπλώματος από τον Μπολσονάρο είναι απλώς τυπική και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη βράβευση. Το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο είναι 100.000 ευρώ, που διαθέτουν μαζί η Βραζιλία και η Πορτογαλία.

Ο ίδιος ο Μπολσονάρο, όταν είχε ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους εάν θα υπέγραφε το δίπλωμα του βραβείου, απάντησε: «Έχω καιρό μπροστά μου, δεν έχω; Τότε στις 31 Δεκεμβρίου 2026 θα το υπογράψω».

«Το ότι ο Μπολσονάρο δεν υπογράφει το δίπλωμα είναι για εμένα ένα δεύτερο βραβείο Καμόες», απάντησε ο Μπουάρκε σε ανάρτησή του στο Instagram. Ο μεγάλος τραγουδοποιός και λογοτέχνης είναι επικριτής του Μπολσονάρο και είναι ο 13ος Βραζιλιάνος που τιμάται με το βραβείο Καμόες, από τη σύστασή του το 1988.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ