Βραζιλία: Ο Σίκου Μπουάρκε θα παραλάβει το βραβείο λογοτεχνίας Καμόες με ή χωρίς την υπογραφή Μπολσονάρο

Βραζιλία: Ο Σίκου Μπουάρκε θα παραλάβει το βραβείο λογοτεχνίας Καμόες με ή χωρίς την υπογραφή Μπολσονάρο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O διάσημος Βραζιλιάνος τραγουδοποιός και συγγραφέας Σίκου Μπούαρκε θα παραλάβει το Βραβείο Καμόες, ανεξαρτήτως εάν ο ακροδεξιός Πρόεδρος, Ζαΐχ Μπολσονάρο, υπογράψει ή όχι το αντίστοιχο δίπλωμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού της Πορτογαλίας, χώρας που απονέμει από κοινού με τη Βραζιλία αυτήν την αξιόλογη διάκριση.

Το βραβείο, που θεωρείται η ανώτατη λογοτεχνική διάκριση στην πορτογαλική γλώσσα και γραμματεία, θα απονεμηθεί στις 25 Απριλίου 2020 στη Λισσαβόνα, ανήμερα της επετείου της Επανάστασης των Γαρυφάλλων. Την ημερομηνία επέλεξε ο ίδιος ο Μπουάρκε.

Όπως δήλωσε η πορτογαλική πλευρά, το ζήτημα του χρηματικού σκέλους του βραβείου είχε επιλυθεί από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ η υπογραφή του διπλώματος από τον Μπολσονάρο είναι απλώς τυπική και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη βράβευση. Το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο είναι 100.000 ευρώ, που διαθέτουν μαζί η Βραζιλία και η Πορτογαλία.

Ο ίδιος ο Μπολσονάρο, όταν είχε ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους εάν θα υπέγραφε το δίπλωμα του βραβείου, απάντησε: «Έχω καιρό μπροστά μου, δεν έχω; Τότε στις 31 Δεκεμβρίου 2026 θα το υπογράψω».

«Το ότι ο Μπολσονάρο δεν υπογράφει το δίπλωμα είναι για εμένα ένα δεύτερο βραβείο Καμόες», απάντησε ο Μπουάρκε σε ανάρτησή του στο Instagram. Ο μεγάλος τραγουδοποιός και λογοτέχνης είναι επικριτής του Μπολσονάρο και είναι ο 13ος Βραζιλιάνος που τιμάται με το βραβείο Καμόες, από τη σύστασή του το 1988.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή