ΚΟΣΜΟΣ

«Ηττα» Ριμπολόβλεφ στη διαμάχη του με τον Ελβετό έμπορο έργων Τέχνης – Τι απαντούν οι δικηγόροι του

«Ηττα» Ριμπολόβλεφ στη διαμάχη του με τον Ελβετό έμπορο έργων Τέχνης – Τι απαντούν οι δικηγόροι του

Το εφετείο του Μονακό ακύρωσε τη διαδικασία σε βάρος του Ελβετού εμπόρου έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ, μετά την κατάθεση αγωγής το 2015 για απάτη από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Ριμπoλόβλεφ, γνωστοποίησαν σήμερα οι δικηγόροι του.

Ο Ριμπoλόβλεφ, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας AS Monaco, κατηγορεί τον Μπουβιέ ότι του απέσπασε περίπου ένα δισεκ. δολάρια ξαναπουλώντας του έργα τέχνης που είχε αγοράσει για λογαριασμό του με υπερβολικό περιθώριο κέρδους.

«Ο κ. Μπουβιέ αδίκως χαίρεται γιατί αυτό δεν επηρεάζει καθόλου την ουσία της τεράστιας απάτης για την οποία εγκαλείται», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερβέ Τεμίν, ένας από τους δικηγόρους του Ριμπoλόβλεφ, ο οποίος ανακοίνωσε την κατάθεση έφεσης στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο του Μονακό, που ισοδυναμεί με το Ακυρωτικό Δικαστήριο στη Γαλλία.

«Ο κ. Μπουβιέ εξακολουθεί να διώκεται στην Ελβετία και μπορεί να γίνει το ίδιο και στο Μονακό, ανάλογα με την απόφαση του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Ο Ριμπoλόβλιεφ είχε αναθέσει στον Μπουβιέ να αγοράσει εκ μέρους του έργα τέχνης ανάμεσα στο 2003 και το 2015 και να επενδύσει μαζί με τις εταιρίες του σε μια συλλογή πινάκων, αντάξια ενός μικρού μουσείου — μεταξύ των οποίων το "Salvator Mundi" του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο αγοράστηκε στην τιμή των 450 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και έργα των Βαν Γκονγκ, Πικάσο, Μοντιλιάνι, Ματίς…

Όμως, σύμφωνα με τους δικηγόρους του δισεκατομμυριούχου, ο Μπουβιέ είχε διαπραγματευθεί αρχικά τα έργα σε καλύτερες τιμές για δικό του λογαριασμό, προτού τους ξαναπωλήσει σε τιμή μεγαλύτερη στις εταιρίες του Ριμπλόβλεφ. «Εξαπατημένες από αυτό το κίβδηλο τέχνασμα, οι εταιρίες της οικογένειας Ριμπoλόβλιεφ του κατέβαλαν, στη διάρκεια δέκα και πλέον ετών, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», δηλώνουν.

Για τον Μπουβιέ, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί δίωξη στις αρχές του 2015 για «απάτες» και «συνέργεια σε ξέπλυμα απάτης», η αγωγή δεν είχε κανένα λόγο να καταλήξει στο γραφείο ενός δικαστή στο Μονακό, όπου δεν είχε λάβει χώρα καμία συναλλαγή, σύμφωνα με τον ίδιο, και όπου κανένας πίνακας δεν είχε παραδοθεί ή παρουσιαστεί.

Για τον δικηγόρο του, Φρανκ Μισέλ, πρόκειται για «ψευδή κατηγορία» με στόχο την οικονομική εξόντωση του Μπουβιέ και την παύση των δραστηριοτήτων του στα ελεύθερα λιμάνια, ακμάζουσες ζώνες διαμετακόμισης και αποθήκευσης εκτός τελωνείων.

Στη διάρκεια της έρευνας, η δικαιοσύνη του Μονακό άρχισε να υποψιάζεται τον Ριμπαλόβλεφ ότι χρησιμοποίησε τις σχέσεις του με ηγετικά στελέχη της αστυνομίας και υπουργείων για να παγιδεύσει τον Μπουβιέ. Σε βάρος του Ριμπαλόβλεφ απαγγέλθηκε κατηγορία το 2018 για «ενεργητική διαφθορά» και «δωροδοκία».

Τι απαντούν οι δικηγόροι του Ρώσου μεγιστάνα

Σε δηλωσή τους οι δικηγόροι του Ριμπολόβλεφ, τονίζουν: 

«Είμαστε ενήμεροι για την δικαστική απόφαση του Εφετείου του Μονακό σχετικά με την εν εξελίξει υπόθεση κατά των Ιβ Μπουβιέ και Τάνια Ραπό για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Η απόφαση αυτή, η οποία θα αμφισβητηθεί και θα εφεσιβληθεί σε Eλεγκτικό Συνέδριο, παραμένει απόλυτα διαδικαστική και δεν επηρεάζει την εν εξελίξει υπόθεση στη Γενεύη, όπου ο ΙΒ Μπουβιέ αντιμετωπίζει κατηγορίες απάτης απέναντι στους πελάτες μας, αναφορικά με 38 συναλλαγές, περιλαμβανομένης και της αγοράς έργων τέχνης σε διάστημα 12 ετών, οδηγώντας σε απώλειες 1 δισ ελβετικών φράγκων. Ο Ιβ Μπουβιέ θα πρέπει να τεθεί υπόλογος γι αυτές του τις πράξεις.

Τον Οκτώβριο υποβάλαμε μια επιπρόσθετη διαμαρτυρία 400 σελίδων, η οποία εξηγεί βήμα προς βήμα πως η απάτη κατά των πελατών μας διαπράχθηκε. Η διαμαρτυρία αυτή περιλαμβάνει έγγραφα που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση του Μονακό. Πρόκειται για δεκάδες emails μεταξύ πελατών μας και του Ιβ Μπουβιέ, καθώς και emails τα οποία ήρθαν στην κατοχή μας μέσω μιας εν εξελίξει υπόθεσης στη Νέα Υόρκη. Τα έγγραφα αυτά βρίσκονται στα χέρια των δικαστικών αρχών της Γενεύης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπως επιλέξουν, για την έρευνα.

Παραμένουμε σίγουροι για την έκβαση της δικαστικής υπόθεσης στη Γενεύη, όπου διώκεται η επαγγελματική απάτη. Οι ενέργειες του αντιδίκου να καθυστερήσει τις διαδικασίες δεν μπορούν να αποκρύψουν τις κατηγορίες στην ουσία της υπόθεσης, οι οποίες είναι πολύ σοβαρές».