Το Κόμμα του Μέλλοντος απειλεί τον Ερντογάν

Το Κόμμα του Μέλλοντος απειλεί τον Ερντογάν

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συγκρότηση νέου πολιτικού σχηματισμού υπό την επωνυμία Κόμμα του Μέλλοντος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Oπως ανέφερε η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, ο 60χρονος πολιτικός κατέθεσε χθες επίσημη αίτηση δημιουργίας κόμματος στο υπουργείο Εσωτερικών και έχει προγραμματίσει για σήμερα συνέντευξη Τύπου, όπου θα ανακοινώσει τις προγραμματικές αρχές και τα ιδρυτικά μέλη του νέου μορφώματος.

Ως πανεπιστημιακός ειδικευμένος στις διεθνείς σχέσεις και υπουργός Εξωτερικών από το 2009 έως το 2014, ο Νταβούτογλου υπήρξε ο αρχιτέκτονας της «νεοοθωμανικής» εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τα προηγούμενα χρόνια. Ανέλαβε το πρωθυπουργικό αξίωμα το 2014, αλλά οδηγήθηκε εκτός κυβέρνησης το 2016, αφού ήρθε σε σύγκρουση με τον Ερντογάν, μεταξύ άλλων και επειδή διαφωνούσε με τη συνταγματική αναθεώρηση, που έδινε υπερεξουσίες στον πρόεδρο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Νταβούτογλου παραιτήθηκε από το ΑΚΡ υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για εσωτερικό διάλογο. Πρόσφατα, εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον του Ερντογάν, καταλογίζοντάς του ευθύνες για την εξασθένηση της τουρκικής οικονομίας, αλλά και για την παραβίαση στοιχειωδών ελευθεριών. Σε μια κίνηση που πρόδιδε ανησυχία για το εγχείρημα του Νταβούτογλου, ο Τούρκος πρόεδρος τον κατηγόρησε για απάτη, υποστηρίζοντας ότι διοχέτευσε προβληματικά δάνεια στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Sehir, το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος. Ανταποδίδοντας τα πυρά, ο Νταβούτογλου κάλεσε το Κοινοβούλιο να ανοίξει έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του Ερντογάν, καθώς και κορυφαίων αξιωματούχων.

Εντός του ερχόμενου δεκαπενθημέρου αναμένεται να συγκροτηθεί και δεύτερο κόμμα από διάσπαση του ΑΚΡ, με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και «τσάρο» της οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν. Προτού ακόμη ανακοινωθούν επίσημα, τα κόμματα του Νταβούτογλου και του Μπαμπατζάν εμφανίζονταν σε δημοσκοπήσεις να αποσπούν το 3,4% και το 8% της λαϊκής ψήφου, αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή