«Εκπληκτική» συμφωνία με Κίνα αναμένει ο Τραμπ

«Εκπληκτική» συμφωνία με Κίνα αναμένει ο Τραμπ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο  Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε, χθες, ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο είναι πολύ κοντά σε μια «καταπληκτική» εμπορική συμφωνία που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι υφιστάμενοι δασμοί. «Το θέλουν εκείνοι και το θέλουμε κι εμείς» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μήνυμά του στο Τwitter λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Η ηχηρή ανακοίνωση έρχεται μόλις δύο ημέρες πριν από την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, οπότε αναμενόταν να επιβληθούν νέοι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές αν δεν μεσολαβούσε εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο. Πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο ανέφεραν στο Bloomberg ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνεδριάζει με τους συμβούλους του επί θεμάτων εμπορίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος όπως, άλλωστε, και το Πεκίνο έχουν επανειλημμένως αφήσει να εννοηθεί ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία αλλά έχουν διαψευσθεί. Αυτή τη φορά, όμως, εξέφρασε ανοικτά την επιθυμία του για τη σύναψη συμφωνίας, κάτι που δεν είχε κάνει ώς τώρα. Αντιθέτως, προ ημερών δήλωσε πως είναι πρόθυμος να περιμένει για να συνάψει συμφωνία με το Πεκίνο μετά τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματισθεί για το 2020.

Στους 20 μήνες που διαρκεί ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος, η Ουάσιγκτον έχει προσθέσει δασμούς ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 250 δισ. δολαρίων και 15% σε άλλα κινεζικά προϊόντα αξίας 110 δισ. δολαρίων. Οι διμερείς συνομιλίες επικεντρώνονται τώρα στο πώς θα μειωθούν οι δασμοί στο ήμισυ στο πλαίσιο της προκαταρκτικής συμφωνίας που προανήγγειλε ο πρόεδρος Τραμπ πριν από σχεδόν εννέα εβδομάδες.

Εκτοτε, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Αν ολοκληρωθεί, πάντως, η προκαταρκτική συμφωνία, αναμένεται να προβλέπει ότι η Κίνα θα αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων ως αντάλλαγμα για τη μη επιβολή των νέων δασμών στις 15 Δεκεμβρίου. Σημειωτέον ότι οι νέοι δασμοί θα αφορούν κινεζικά προϊόντα αξίας 160 δισ. δολαρίων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα έξυπνα κινητά και τα παιχνίδια από την Κίνα. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα προβλέπει επίσης δέσμευση της Κίνας να πατάξει την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και μια εκατέρωθεν δέσμευση πως οι δύο χώρες δεν θα επιχειρήσουν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή