Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Με μεγάλη πλειοψηφία, το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε το νέο Σύνταγμα της χώρας, που διευρύνει τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας και στοχεύει να απομακρύνει το ενδεχόμενο επανάληψης των βίαιων συγκρούσεων, που επί εξάμηνο συντάραξαν τη χώρα (Φεβρουάριος-Αύγουστος), οδηγώντας τη στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου.

Οι δεκαπέντε συνταγματικές τροποποιήσεις υπερψηφίστηκαν με 94 ψήφους υπέρ και μόνο 14 κατά και το νέο Σύνταγμα υποκαθιστά εκείνο του 1991. Το πακέτο των αλλαγών αναγνωρίζει την αλβανική ως επίσημη γλώσσα του κράτους και το δικαίωμα συμμετοχής της αλβανικής μειονότητας στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ εγγυώνται τα θρησκευτικά και πολιτιστικά τους δικαιώματα. Το προοίμιο του Συντάγματος, το οποίο είχε αποτελέσει αντικείμενο έντονης τριβής μεταξύ εθνικιστών Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, τροποποιήθηκε επίσης και πλέον αναφέρεται ότι η αλβανική όπως και οι άλλες μειονοτικές «εθνότητες» απαρτίζουν μαζί με τη σλαβική πλειοψηφία στο κράτος της ΠΓΔΜ.

Κρίσιμο βήμα

Το επόμενο κρίσιμο βήμα, στην ειρηνευτική διαδικασία, που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο είναι η αμνήστευση των Αλβανών ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (NLA), για την οποία εγγυήθηκε χθες ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι. Σε επιστολή του προς τους ξένους ηγέτες, ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τραϊκόφσκι «επιβεβαιώνει ότι θα δοθεί αμνηστία στους μαχητές του NLA, οι οποίοι παρέδωσαν οικειοθελώς τα όπλα τους, πριν από τις 26 Σεπτεμβρίου», κατά τη διάρκεια του νατοϊκού προγράμματος συλλογής των όπλων. Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι θα εξαιρεθούν όσοι είναι ύποπτοι για τη διεξαγωγή εγκλημάτων «τα οποία καλύπτονται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία», προσθέτοντας ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα να συνεργαστούν με το δικαστήριο.

Από τις Βρυξέλλες, ο Τζορτζ Ρόμπερτσον και ο Χαβιέ Σολάνα, οι οποίοι συνέβαλαν τα μάλα στην επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας, έκαναν χθες λόγο για «ιστορική απόφαση» και «επιλογή ειρήνης και συμφιλίωσης». Η κατάσταση πάντως παραμένει εύθραυστη, αφού μόλις την περασμένη Κυριακή, κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με ένοπλους αντάρτες του Εθνικού Στρατού της Αλβανίας, οι οποίοι αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα.

Ομως, τα συνέδρια Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών δεν απέχουν χρονικά, οι πρώτοι συνεδριάζουν στο Ροστόκ, την ερχόμενη εβδομάδα. Εκεί ενδεχομένως να προβάλλει ανάγλυφα η -κατά την εκδοχή της «Frankfurter Allgemeine»- διαίρεση του πράσινου στρατοπέδου σε «κυβερνητικούς» και «κομματικούς». Δεν αποκλείεται όσοι πιστοί στην ειρηνική ταυτότητα του κινήματος δεν μίλησαν στο Κοινοβούλιο, να μιλήσουν εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή