Σερβία: Η αντιπολίτευση απέκλεισε το κτίριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Σερβία: Η αντιπολίτευση απέκλεισε το κτίριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνθέτουν τον συνασπισμό «Συμμαχία για τη Σερβία» (SzS) ξεκίνησαν, από τις 12.00 το μεσημέρι, τον αποκλεισμό όλων των εισόδων του κτιρίου όπου στεγάζεται η δημόσια σερβική ραδιοτηλεόραση-RTS, καταγγέλλοντας αποκλεισμό της αντιπολίτευσης από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Στις τρεις κεντρικές εισόδους της δημόσιας σερβικής ραδιοτηλεόρασης έχουν παραταχθεί ηγέτες και δεκάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που δεν επιτρέπουν την είσοδο σε εργαζόμενους και επισκέπτες. Η έξοδος επιτρέπεται.

«Η δράση αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα και αποτελεί αντίδραση για τον οχταετή αποκλεισμό της αντιπολίτευσης από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Ο προεδρεύων του συνασπισμού SzS, Βουκ Γιέρεμιτς, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός θα διαρκέσει μέχρι τις 8.00 το βράδυ και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να προκληθούν επεισόδια.

«Το βασικό αίτημα μας είναι να κάνει η δημόσια ραδιοτηλεόραση την δουλειά της όπως πρέπει και όχι να αποτελεί μέσο προβολής του κυβερνώντος καθεστώτος» ανέφερε στη δήλωση του ο Βουκ Γιέρεμιτς.

Η διοίκηση της ραδιοτηλεόρασης καταδίκασε την συμπεριφορά της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας στην ανακοίνωση ότι «η κατάσταση ομηρίας για τους εργαζόμενους στην τηλεόραση που δημιουργεί η αντιπολίτευση είναι ανεπίτρεπτη, υπονομεύει την ελεύθερη ενημέρωση και δεν πρόκειται να αναγκάσει την διοίκηση της RTS να δώσει βήμα για την προβολή πολιτικών ιδεολογιών που διακηρύττουν τη χρήση βίας».

Η σερβική αντιπολίτευση, εδώ και πολλά χρόνια κατηγορεί την δημόσια τηλεόραση της Σερβίας ότι αποκλείει συστηματικά κάθε άποψη που δεν προέρχεται από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Καταγγέλλεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια κανένας ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν φιλοξενήθηκε σε κάποια εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.

Τον Μάρτιο του 2019 ηγέτες της αντιπολίτευσης και εκατοντάδες υποστηρικτές τους εισήλθαν με τη βία στο κτίριο της τηλεόρασης ζητώντας να παρουσιάσουν τις απόψεις τους στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Το αίτημα τους δεν έγινε αποδεκτό, προκλήθηκαν επεισόδια και παρενέβη η αστυνομία η οποία απώθησε τους διαδηλωτές εκτός του κτιρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT