Χιλιάδες θαλάσσια σκουλήκια ξεβράστηκαν σε ακτή της Καλιφόρνιας

Χιλιάδες θαλάσσια σκουλήκια ξεβράστηκαν σε ακτή της Καλιφόρνιας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε και αυτό να είναι ένα φαινόμενο των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Χιλιάδες θαλάσσια σκουλήκια, που έχουν μεγάλες ομοιότητες στην εμφάνιση με ανδρικό φαλλό –γι’ αυτό και βαφτίστηκαν «ψάρια-πέη»– εκβράστηκαν σε παραλία της Καλιφόρνιας.  Ωστόσο, τα «ψάρια-πέη» δεν είναι διόλου ψάρια και φυσικά δεν είναι γενετικά μόρια. Αντιθέτως, είναι σκουλήκια που ανήκουν στην κατηγορία Urechis caupo και συνήθως απαντώνται στα αβαθή των ανατολικών ακτών της Βόρειας Αμερικής. Τα συγκεκριμένα όντα, μήκους περίπου 25 εκατοστών, δημιουργούν λαγούμια σε σχήμα U στην άμμο του πυθμένα και ζουν εκεί.

Οπως παρατηρούν οι ειδικοί, η μαζική μεταφορά τους στην παραλία της Καλιφόρνιας οφείλεται στις ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή. Τα κύματα παρέσυραν την άμμο του πυθμένα ξεσπιτώνοντας τα θαλάσσια σκουλήκια, με αποτέλεσμα να εκβραστούν κατά χιλιάδες στην παραλία Ντρέικς, που βρίσκεται περίπου 80 χλμ. βορείως του Σαν Φρανσίσκο. Οπως επισημαίνει ο θαλάσσιος βιολόγος Ιβαν Παρ, μπορεί η εμφάνιση των σκουληκιών να είναι εξαιρετικά παράδοξη και πιθανώς να προκαλεί σε κάποιους αμηχανία, αλλά στην πραγματικότητα το σχήμα τους είναι τέλειο για την επιβίωσή τους στο θαλάσσιο υπέδαφος, στο δικό τους φυσικό οικοσύστημα. Πολλά από αυτά ζουν ακόμη και 25 χρόνια, παρά την πληθώρα φυσικών εχθρών, όπως οι ενυδρίδες, τα  καλκάνια, τα σελάχια, οι καρχαρίες, οι γλάροι και φυσικά, ο άνθρωπος. Αυτόπτες μάρτυρες του ξεβράσματος των σκουληκιών στην Καλιφόρνια επισημαίνουν ότι οι γλάροι είχαν γευματίσει τόσο καλά, ώστε δεν μπορούσαν να σταθούν όρθιοι.

Πάντως, τα παράξενα αυτά σκουλήκια της θάλασσας δεν είναι νεόφερτα στον πλανήτη. Απολιθώματά τους που έχουν ανακαλυφθεί, χρονολογούνται πριν από 300 εκατ. χρόνια. Εχουν άλλωστε και τη χρησιμότητα τους, καθώς το είδος, που ζει στην ανατολική Ασία (Urechis unicinctus), θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα για τους κατοίκους πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Νότια Κορέα. Εκεί, απαντά κανείς τα περίεργα σκουλήκια σε όλες τις ψαραγορές, τα αποκαλούν μάλιστα gaebul, δηλαδή «πέος σκύλου». Συνήθως, δεν μαγειρεύονται προτού καταναλωθούν, αλλά καθαρίζονται από τα εντόσθιά τους. Ορισμένοι, βέβαια, τα προτιμούν ψητά, με διάφορες πικάντικες σάλτσες. Θεωρείται ότι το σκληρό κρέας τους διαθέτει τον τέλειο συνδυασμό μεταξύ αλμυρού και γλυκού. Οι Κορεάτες πιστεύουν, δε, ότι το κρέας τους έχει αφροδισιακή δράση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή