ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ

Επαναλαμβάνοντας πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε την Κυριακή τις ΗΠΑ με κλείσιμο της αεροπορική βάσης στο Ιντσιρλίκ, στα Άδανα.

«Αν χρειαστεί, η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει την αμερικανική βάση Ιντσιρλίκ και τη βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Κιούρετσικ» δήλωσε ο Ερντογάν, ως απάντηση στις επικείμενες κυρώσεις της Αμερικανικής Γερουσίας κατά της Άγκυρας για την πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, αλλά και την αγορά των ρωσικών S-400.

«Εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ βρίσκεται στην νότια Τουρκία και χρησιμοποιείται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Η βάση του Κιούρετσικ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, φιλοξενεί έναν σημαντικό σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την δεύτερη σε έναν μήνα, έκτακτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη.

Σχολιάζοντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ίσως και η Άγκυρα θα έπρεπε να αναγνωρίσει την «γενοκτονία των ιθαγενών Αμερικανών από τις ΗΠΑ, το πιο μαύρο σημάδι στην αμερικανική ιστορία».

Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συμφωνία με τη Λιβύη λέγοντας ότι «αυτή ενοχλεί την Ελλάδα, αλλά προστατεύει τα τουρκικά δικαιώματα». Τόνισε δε ότι «δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία για τα αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου χωρίς την Τουρκία στο τραπέζι».