Ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατίας: Ενα βήμα πριν από τη «γκρίζα λίστα» η Τουρκία

Ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατίας: Ενα βήμα πριν από τη «γκρίζα λίστα» η Τουρκία

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «γκρίζα λίστα» των χωρών που αποτελούν «παραδείσους» για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και ξέπλυμα χρήματος κινδυνεύει να τεθεί η Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση διεθνούς παρατηρητηρίου.

Στην έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο FATF (Financial Action Task Force) επισημαίνει  τα κενά στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποτρέψει τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής.

Από τους 11 τομείς ελέγχου, η Τουρκία κρίθηκε ότι χρειάζεται να προχωρήσει σε μεγάλες ή ριζικές αλλαγές στις εννέα.

Τα ευρήματα της έκθεσης σημαίνουν ότι η Αγκυρα θα τεθεί υπό καθεστώς παρακολούθησης για ένα χρόνο και θα μπορούσε να τεθεί στη «γκρίζα λίστα» εάν δεν προβεί σε βελτιώσεις.

Το παρατηρητήριο αναφέρει ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ριζικές βελτιώσεις σε μέτρα παγώματος κεφαλαίων που συνδέονται με τρομοκρατία, ή τρομοκρατικές οργανώσεις και χρηματοδότες αυτής.

Η Τουρκία έχει χαμηλό δείκτη καταδικαστικών αποφάσεων για υποθέσεις χρηματοδότησης τρομοκρατίας, επισημαίνει επίσης η έκθεση, παραπέμποντας σε δεδομένα που έχουν παρασχεθεί από τις Αρχές και δείχνουν ότι από τις 6.000 δίκες για σχετικά αδικήματα το 2017, μόνο οι 115 κατέληξαν σε καταδικαστική απόφαση.

Η Αγκυρα θα πρέπει επίσης να βελτιώσει τις προσπάθειές της για να αποτρέψει τη συγκέντρωση, διακίνηση και χρήση κεφαλαίων για όπλα μαζικής καταστροφή», σημειώνει η έκθεση με την επισήμανση ότι η Τουρκία είναι πολύ αργή στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή