ΚΟΣΜΟΣ

Ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατίας: Ενα βήμα πριν από τη «γκρίζα λίστα» η Τουρκία

Ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατίας: Ενα βήμα πριν από τη «γκρίζα λίστα» η Τουρκία

Στην «γκρίζα λίστα» των χωρών που αποτελούν «παραδείσους» για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και ξέπλυμα χρήματος κινδυνεύει να τεθεί η Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση διεθνούς παρατηρητηρίου.

Στην έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο FATF (Financial Action Task Force) επισημαίνει  τα κενά στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποτρέψει τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής.

Από τους 11 τομείς ελέγχου, η Τουρκία κρίθηκε ότι χρειάζεται να προχωρήσει σε μεγάλες ή ριζικές αλλαγές στις εννέα.

Τα ευρήματα της έκθεσης σημαίνουν ότι η Αγκυρα θα τεθεί υπό καθεστώς παρακολούθησης για ένα χρόνο και θα μπορούσε να τεθεί στη «γκρίζα λίστα» εάν δεν προβεί σε βελτιώσεις.

Το παρατηρητήριο αναφέρει ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ριζικές βελτιώσεις σε μέτρα παγώματος κεφαλαίων που συνδέονται με τρομοκρατία, ή τρομοκρατικές οργανώσεις και χρηματοδότες αυτής.

Η Τουρκία έχει χαμηλό δείκτη καταδικαστικών αποφάσεων για υποθέσεις χρηματοδότησης τρομοκρατίας, επισημαίνει επίσης η έκθεση, παραπέμποντας σε δεδομένα που έχουν παρασχεθεί από τις Αρχές και δείχνουν ότι από τις 6.000 δίκες για σχετικά αδικήματα το 2017, μόνο οι 115 κατέληξαν σε καταδικαστική απόφαση.

Η Αγκυρα θα πρέπει επίσης να βελτιώσει τις προσπάθειές της για να αποτρέψει τη συγκέντρωση, διακίνηση και χρήση κεφαλαίων για όπλα μαζικής καταστροφή», σημειώνει η έκθεση με την επισήμανση ότι η Τουρκία είναι πολύ αργή στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα.

Πηγή: Reuters