Ισραηλινό φυσικό αέριο θα εισάγει η Αίγυπτος

Ισραηλινό φυσικό αέριο θα εισάγει η Αίγυπτος

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σημαντικός εξαγωγέας ενέργειας έγινε χθες, για πρώτη φορά, το Ισραήλ, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Αίγυπτο για την εξαγωγή φυσικού αερίου στη μουσουλμανική χώρα. Η ανακοίνωση γίνεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη λειτουργίας ισραηλινού οικοπέδου φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ιστορική για το Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη οικονομική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης, το 1979. Ο αναμενόμενος πακτωλός από την εξαγωγή φυσικού αερίου θα αξιοποιηθεί, σύμφωνα με Ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, για τον εκσυγχρονισμό της εθνικής οικονομίας και την απεξάρτηση της χώρας από την καύση άνθρακα για παραγωγή ενέργειας. «Η επανάσταση του φυσικού αερίου μάς μεταμορφώνει σε ενεργειακή δύναμη και προμηνύει –πέρα από τα οικονομικά οφέλη– σημαντικό περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», είπε ο Στάινιτς.

Η έμφαση της ισραηλινής κυβέρνησης στην εκμετάλλευση των νέων αποθεμάτων της φυσικού αερίου δέχεται επικρίσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολιτικούς ακτιβιστές εντός της χώρας. Οι διαφωνούντες με την παρούσα ενεργειακή πολιτική υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση υπήρξε υπερβολικά γενναιόδωρη με τους μεγιστάνες του φυσικού αερίου και ότι οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα γίνονται εις βάρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ισραηλινοί ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος καλούν την ισραηλινή εταιρεία εξόρυξης Delek Drilling και την αμερικανική συνεργάτιδά της Noble Energy να μετακινήσουν το προτεινόμενο πλωτό διυλιστήριο σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές. Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν για καταστροφικές συνέπειες από ενδεχόμενη διαρροή τοξικών αερίων και υδάτων από τις εγκαταστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή