Στο χείλος ρήξης με ΗΠΑ ο Ερντογάν

Στο χείλος ρήξης με ΗΠΑ ο Ερντογάν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχοινί που συνδέει την Τουρκία με τον δυτικό κόσμο ήταν από καιρό τεντωμένο, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι δεν θα διστάσει να δοκιμάσει τα ύστατα όρια της αντοχής του. Στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη, όπου αφθονούσαν οι αφορισμοί εναντίον της Αμερικής και της Ευρώπης, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ανοικτά ότι θα κλείσει στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, εάν η Ουάσιγκτον επιβάλει τελικά κυρώσεις εναντίον της χώρας του.

«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλίκ, όπως μπορούμε να κλείσουμε και το Κιουρετσίκ. Εάν μας απειλούν με επιβολή κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκεται στη νότια Τουρκία και έχει στρατηγική σημασία. Οι Αμερικανοί διεξάγουν από εκεί επιχειρήσεις στη Συρία, ενώ φημολογείται ότι η βάση φιλοξενεί και αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Η Αγκυρα είχε απαγορεύσει στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν το Ιντσιρλίκ στον πόλεμο του 2003 εναντίον του Ιράκ. Οσο για τη βάση του Κιουρετσίκ, αυτή βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Τουρκίας και φιλοξενεί σημαντικό σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Την περασμένη Τετάρτη, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε πρόταση νόμου που υποστηρίχθηκε τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικανούς και προβλέπει σοβαρές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 και για την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας.

Την οργή του Ερντογάν προκάλεσε και το πρόσφατο ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από την αμερικανική Γερουσία, για την αναγνώριση του διωγμού των Αρμενίων από τον στρατό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1915, ως Γενοκτονίας. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για μια «καθαρά πολιτική απόφαση» που είχε στόχο «να εξασθενίσει τον Τραμπ», ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε φιλιππικό εναντίον ολόκληρου του δυτικού κόσμου.

«Εχουμε ντοκουμέντα»

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα μιλήσω ανοικτά και ξεκάθαρα. Είναι δυνατόν να μιλήσουμε για την Αμερική χωρίς να αναφερθούμε στους Ινδιάνους; Είναι μια σελίδα ντροπής για την αμερικανική ιστορία. Το ίδιο συνέβη (από τους Ευρωπαίους) στην Αφρική…  Εκαναν δουλεμπόριο… Εχουμε ντοκουμέντα στα αρχεία μας. Θα αποκαλύψουμε ότι η Ιστορία της Δύσης είναι η ιστορία του ρατσισμού και της αποικιοκρατίας».

Τέλος, ο Ερντογάν κατηγόρησε σειρά δυτικών κρατών, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, ότι φιλοξενούν Τούρκους πολίτες που είχαν συνδεθεί με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, την οποία η Αγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική και την ενοχοποιεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή