Νέα Ζηλανδία: Ερωτήματα μετά το ατύχημα

Νέα Ζηλανδία: Ερωτήματα μετά το ατύχημα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν ο Φιλ βαν Ντουσχότεν συνταξιοδοτήθηκε από το αστυνομικό σώμα, άνοιξε ένα πρακτορείο καταδυτικού τουρισμού. Η πελατεία του επισκεπτόταν τον καταπληκτικό Κόλπο της Αφθονίας για να παίξει με τα δελφίνια, αλλά και να κολυμπήσει στη Λευκή Νήσο, όπου η έκρηξη του ηφαιστείου προκάλεσε τον θάνατο 16 ανθρώπων. Ολα φαίνεται να αλλάζουν για τον νεοζηλανδικό τουρισμό.  Ο απρόσμενος θάνατος τόσων ανθρώπων πυροδότησε στη χώρα  έντονη αντιπαράθεση σχετικά με τον τουρισμό, το αν εκμεταλλευόμαστε κακώς τη φύση για να διασκεδάσουμε και αν λαμβάνονται επαρκή μέτρα προστασίας. Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσον η τραγωδία θα προκαλέσει ύφεση στον τουρισμό περιπέτειας που είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Νέα Ζηλανδία.

Αλλωστε, η χώρα προσπάθησε να προωθήσει το τουριστικό προϊόν της με τη διαφημιστική εκστρατεία «100% Νέα Ζηλανδία», που περιλαμβάνει εικόνες αναρρίχησης σε βουνά με σχοινιά, σνόουμπορντ με ελικόπτερο και ράφτινγκ σε ορμητικά ποτάμια. Ταυτόχρονα, η Νέα Ζηλανδία έχει θεσπίσει νομοθεσία που δυσχεραίνει πολύ την άσκηση αγωγών αν κάτι πάει στραβά.

Παρόμοιες ανησυχίες εκφράζουν και άλλα κράτη όπου ο τουρισμός είναι σημαντική πηγή εισοδήματος, αλλά μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος, όπως το Νεπάλ, αλλά και το Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας και η Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, τουριστικοί πόλοι έλξης του λεγόμενου «σκοτεινού τουρισμού».

Σίγουρα για τη Νέα Ζηλανδία το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο, καθώς ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 6% της οικονομικής παραγωγής. Πρόκειται για έναν τομέα ακμής. Παραμένει άγνωστο κατά πόσον είναι δυνατή η διατήρηση μιας μακροχρόνιας απαγόρευσης πρόσβασης στο ηφαιστειακό νησί. Αλλωστε, η Λευκή Νήσος έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον, μαζί βέβαια με πολλούς άλλους προορισμούς, στις εκστρατείες προώθησης του τουρισμού περιπέτειας στη χώρα.

Η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Αρντεν, που έχει να αντιμετωπίσει εκλογική αναμέτρηση τη νέα χρονιά, δεν υπήρξε σαφής στο κατά πόσον αυτή η ριψοκίνδυνη προσέγγιση του τουρισμού πρέπει να αλλάξει και να επιβληθεί ρητή απαγόρευση προσέγγισης στο ηφαιστειακό νησί.

«Ο κίνδυνος αποτελεί μέρος του τουριστικού προϊόντος της Νέας Ζηλανδίας», επισημαίνει ο Φιλ βαν Ντουσχότεν «Το ράφτινγκ στα ορμητικά ποτάμια, που επιλέγουν χιλιάδες τουρίστες, δεν είναι ακίνδυνο, καθώς μπορεί να πέσεις σε κάποιον καταρράκτη. Οι πεζοπορίες στους παγετώνες, μια άλλη αγαπημένη τουριστική δραστηριότητα, είναι επικίνδυνες, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσει κάποιο τμήμα τους. Ολες αυτές οι δραστηριότητες είναι επικίνδυνες, αλλά πιστεύω ότι αυτό ακριβώς είναι που επιζητούν οι τουρίστες στη Νέα Ζηλανδία, ιδίως οι πιο νέοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή