Gretagate για την Τούνμπεργκ, αποτυχία στη Μαδρίτη

Gretagate για την Τούνμπεργκ, αποτυχία στη Μαδρίτη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Δεν έφθανε η αποτυχία της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στη Μαδρίτη, στα δεινά της νεαρής ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ ήρθε να προστεθεί, το Σαββατοκύριακο, η αντιπαράθεση με τους γερμανικούς σιδηροδρόμους (DB) και η ατυχής έκφραση της Σουηδής στο Twitter ότι «πρέπει να στήσουμε τους ηγέτες στον τοίχο», την οποία η ίδια απέδωσε σε κακή μετάφραση από τα σουηδικά, όπου δεν υπονοεί εκτέλεση, αλλά στρίμωγμα.

Ενα tweet της Γκρέτα, με μια φωτογραφία που την έδειχνε να κάθεται στο πάτωμα γερμανικού τρένου, προκάλεσε την απάντηση της DB, που αντέτεινε ότι της προσφέρθηκε κάθισμα στην πρώτη θέση του τρένου. Η αντιπαράθεση πήρε γρήγορα διαστάσεις και βαφτίστηκε #GretaGate στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ταξιδεύω με κατάμεστα τρένα μέσα από τη Γερμανία. Και επιτέλους οδεύω σπίτι μου!», ήταν η επίμαχη ανάρτηση. «Αγαπητή Γκρέτα, ευχαριστούμε που υποστηρίζεις τους εργαζομένους στους σιδηροδρόμους στη μάχη μας κατά της κλιματικής αλλαγής», ήταν η ενοχλημένη απάντηση της DB, που πρόσθεσε ότι θα ήταν ευγενικότερο αν ανέφερε πόσο αποτελεσματικά της φέρθηκε το προσωπικό «στην πρώτη θέση» της υπερταχείας, την οποία χρησιμοποίησε.

Η ίδια διευκρίνισε ότι μόνο για ένα τμήμα της διαδρομής βρέθηκε στο πάτωμα, αλλά πως δεν είχε πρόβλημα με αυτό, αφού είναι ένδειξη ότι πολύς κόσμος χρησιμοποιεί τα γερμανικά τρένα. Αντίθετα, χρήστες του Twitter της επιτέθηκαν με οξύτητα, αποκαλώντας την ψεύτρα και επηρμένη. Ωστόσο, όσοι ανησυχούν πραγματικά για την κλιματική αλλαγή έχουν πολύ σοβαρότερους προβληματισμούς. Η σύνοδος της Μαδρίτης έληξε χωρίς να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις, με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν για ακόμη μία «χαμένη ευκαιρία». Οι αποφάσεις μετατέθηκαν για την επόμενη σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί το 2020, στη Γλασκώβη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή