ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αντίθετη με την πολιτική Τραμπ η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αντίθετη με την πολιτική Τραμπ η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

H πρόσφατη κοινοβουλευτική απόφαση για αναγνώριση της γενοκτονίας δεν αντανακλά στις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, ανέφερε σε δήλωσή του το State Department.

Σε μία σύντομη δήλωση, πιθανότατα για να ικανοποιήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα.

«Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει μεταβληθεί», δήλωσε η Morgan Ortagus, σε μία δήλωση δύο γραμμών.

«Τις απόψεις μας απηχούν οι θέσεις που διατύπωσε οριστικά ο Πρόεδρος επί του θέματος στις 24 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι την ημέρα εκείνη, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε μνημονεύσει την Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων σε μια δήλωση που ανέφερε ότι «η μνήμη μας είναι με εκείνους που υπέφεραν σε μία από τις χειρότερες θηριωδίες του 2ου αιώνα» αποφεύγοντας ωστόσο να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία».

Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων που χαρακτηρίζει γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων από τα οθωμανικά στρατεύματα το 1915.

Η κίνηση προκάλεσε οργή στην Άγκυρα, η οποία κάλεσε για εξηγήσεις τον Αμερικανό πρέσβη, τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση «θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές σχέσεις» των δύο χωρών.

Πηγή: Associated Press