Γαλλία – απεργία: Άγρια επεισόδια στο Παρίσι και διακοπή ρεύματος σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια

Γαλλία – απεργία: Άγρια επεισόδια στο Παρίσι και διακοπή ρεύματος σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για 13 μέρα συνεχίζεται στη Γαλλία η απεργιακή κινητοποίηση των εργατικών συνδικάτων που αξιώνουν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να εγκαταλείψει τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος παρά την πανεθνική απεργία. «Η δημοκρατική και συνδικαλιστική αντιπολίτευση στο σχέδιό μας είναι απολύτως θεμιτή. Η κυβέρνησή μου είναι πλήρως αποφασισμένη να μεταρρυθμίσει το σύστημα των συντάξεων και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος», δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο υπερασπιζόμενος «τη δημιουργία ενός καθολικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος» που θα αντικαταστήσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα που υφίστανται τώρα.

Γαλλία – απεργία: Άγρια επεισόδια στο Παρίσι και διακοπή ρεύματος σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια-1

Η απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει παραλύσεις τις μεταφορές και –  καθώς καμία λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα –  οι δύο πλευρές, η κυβέρνηση από τη μία και τα συνδικάτα από την άλλη, ρίχνουν η μία στην άλλη τις ευθύνες για ενδεχόμενη παράλυση κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Γαλλία – απεργία: Άγρια επεισόδια στο Παρίσι και διακοπή ρεύματος σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια-2

Οι μισές γραμμές του μετρό παραμένουν και σήμερα εντελώς κλειστές, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση εκατοντάδων χιλιομέτρων στους δρόμους του Παρισιού και των προαστίων του.

Άγριες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα κοντά στην πλατεία Έθνους στο ανατολικό Παρίσι στο τέλος της ειρηνικής, στο μεγαλύτερο μέρος της, πορείας των εργατικών συνδικάτων.

Γαλλία – απεργία: Άγρια επεισόδια στο Παρίσι και διακοπή ρεύματος σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια-3

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών στο κέντρο του Παρισιού, οι οποίοι πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου. Λίγο αργότερα, η αστυνομία εφόρμησε εναντίον ομάδας διαδηλωτών σε πλατεία της γαλλικής πρωτεύουσας, οι οποίοι αψήφησαν το τελεσίγραφο να διαλυθούν και πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών.

Γαλλία – απεργία: Άγρια επεισόδια στο Παρίσι και διακοπή ρεύματος σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια-4

Την ίδια ώρα, η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης RTE γνωστοποίησε σήμερα ότι ορισμένοι από τους εργαζόμενούς της έκοψαν εσκεμμένα το ρεύμα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό.

Η RTE, μονάδα της κρατικής εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία, αφού καταγράφηκαν μπλακ άουτ στον νομό Ζιρόντ και στις πόλεις Νάντη, Λιόν και Ορλεάνη. «Η εταιρεία επιβεβαιώνει τις ενέργειες σαμποτάζ που έχουν παρατηρηθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι οποίες οδήγησαν σε διακοπές της ηλεκτροδότησης», σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή