Ισπανία: Τη στήριξη των Καταλανών αυτονομιστών αναζητεί ο Σάντσεθ

Ισπανία: Τη στήριξη των Καταλανών αυτονομιστών αναζητεί ο Σάντσεθ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Καταλωνίας και οπαδό της ανεξαρτησίας της ισπανικής περιοχής, Κιμ Τόρα, συμφώνησε χθες ο Σοσιαλιστής υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ζητώντας ως αντάλλαγμα ψήφο εμπιστοσύνης για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τους Καταλανούς αυτονομιστές. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Σάντσεθ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τόρα και δεσμεύθηκε να προωθήσει τον διάλογο και να επιδιώξει αποκλιμάκωση της κρίσης, εφόσον οι Καταλανοί στηρίξουν κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σοσιαλιστή υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Είναι η πρώτη φορά που Σάντσεθ και Τόρα συνομιλούν μετά τη ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών, τον Οκτώβριο, με αφορμή την άρνηση του Τόρα να καταδικάσει τις βίαιες ταραχές κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων των αυτονομιστών στη Βαρκελώνη. Μεγάλες –και ενίοτε βίαιες– διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη τον Οκτώβριο, μετά την καταδίκη από ισπανικό δικαστήριο εννέα ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος σε βαριές ποινές κάθειρξης, για τον ρόλο τους στη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, το 2017.

Την ίδια στιγμή, ο Σάντσεθ εγκαινίασε συνομιλίες και με το αριστερό αυτονομιστικό κόμμα ERC, ζητώντας από την ηγεσία του να απόσχει από ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή της Μαδρίτης. Το ERC ανακοίνωσε ότι η υποστήριξή του εξαρτάται από την προθυμία της κυβέρνησης να εγκαινιάσει διάλογο με την αυτονομιστική ηγεσία της Καταλωνίας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τόρα και Σάντσεθ, ο Ισπανός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να αναζητήσει λύση στην κρίση, ενώ ο Καταλανός ομόλογός του ζήτησε η Μαδρίτη να σεβασθεί το δικαίωμα της Καταλωνίας στην αυτοδιάθεση και να διατάξει την αποφυλάκιση των έγκλειστων ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος. Ο Σάντσεθ θα έχει αυτή την εβδομάδα επαφές με τους ηγέτες των 17 περιφερειών της χώρας, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη στήριξή τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή