Ανησυχία των ΗΠΑ για το Ιντσιρλίκ

Ανησυχία των ΗΠΑ για το Ιντσιρλίκ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξηγήσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε το αμερικανικό Πεντάγωνο, ύστερα από τις αιφνιδιαστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σε τηλεοπτικό δίκτυο, με τις οποίες απείλησε ότι ενδέχεται να κλείσει την αμερικανική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, βασικό κέντρο εξόρμησης αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών που διεξάγουν επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ εξέφρασε την έκπληξή του για τη δήλωση Ερντογάν, με την οποία τέθηκε για πρώτη φορά θέμα Ιντσιρλίκ. «Θα χρειαστεί να συζητήσω με τον ομόλογό μου (Χουλουσί Ακάρ) για να κατανοήσω τι εννοούν ακριβώς και πόσο σοβαρά το λένε», δήλωσε ο Εσπερ. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου επισήμανε ότι η Τουρκία είναι κυρίαρχο έθνος, επομένως έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αν θα φιλοξενεί ή όχι βάσεις του ΝΑΤΟ ή ξένων δυνάμεων, αλλά οφείλει να συζητήσει το τι σχεδιάζει στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Νομίζω ότι το ζήτημα εδώ είναι, για ακόμη μία φορά, προς ποια κατεύθυνση κινείται η Τουρκία σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ και τις ενέργειες που κάνει σε διάφορα θέματα», προσέθεσε ο Εσπερ, παραπέμποντας εμμέσως στην εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και στην αγορά ρωσικών πυραύλων S-400. Η προοπτική επιβολής αμερικανικών κυρώσεων για αυτές τις επιλογές της Αγκυρας και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικανική Γερουσία ήταν οι βασικοί λόγοι που επικαλέστηκε ο Ερντογάν όταν εξαπέλυσε τις απειλές του για το Ιντσιρλίκ. Στην ίδια συνέντευξη είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να κλείσει και τη βάση ραντάρ των Αμερικανών στο Κιουρετζίκ.

Ο Ερντογάν επανήλθε στο σχέδιό του για εγκατάσταση ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων, που σήμερα φιλοξενούνται από τη χώρα του, στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη της βόρειας Συρίας. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, στη Γενεύη, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν επιστρέψει στη Συρία περί τις 371.000 πρόσφυγες, αριθμός που κατά τη γνώμη του μπορεί να φθάσει το ένα εκατομμύριο. Στην ίδια ομιλία, υποστήριξε ότι η Τουρκία ήταν «υποχρεωμένη» να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, εξαιτίας της ανεπάρκειας της διεθνούς βοήθειας υπέρ των Σύρων προσφύγων.

Στην εξέλιξη του θέματος, ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε χθες να επικυρώσει την απόφαση της Γερουσίας με την οποία αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων, επιμένοντας ότι πρόκειται για «ομαδική θηριωδία». Προφανής στόχος της κυβέρνησης Τραμπ είναι ο κατευνασμός της Τουρκίας. Στο παρελθόν Αμερικανοί βουλευτές, ακόμα και Ρεπουμπλικανοί,  έχουν κατακρίνει τον πρόεδρο Τραμπ για την «υπερβολικά» φιλική στάση του προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Εν τω μεταξύ, στη Δαμασκό, ο πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ υποδεχόταν τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ. Μετά τη συνάντηση, ο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα δαπανήσει 500 εκατ. δολάρια για να εκσυγχρονίσει τον συριακό λιμένα στην πόλη Ταρτούς, όπου η Ρωσία διαθέτει ναυτική βάση. Επιπλέον, η Μόσχα προτίθεται να κατασκευάσει σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τη μεσογειακή ακτή της Συρίας με τον Περσικό Κόλπο, περνώντας από το Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή