Φράγμα φυσαλίδων κατά πλαστικών ρύπων

Φράγμα φυσαλίδων κατά πλαστικών ρύπων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πρωτότυπο «φράγμα φυσαλίδων» θα απαλλάξει το Αμστερνταμ από τα πλαστικά απορρίμματα των καναλιών, αιχμαλωτίζοντας τα σκουπίδια που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια των υδάτων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε, σε μικρή κλίμακα, τον Νοέμβριο, αλλά η μη κερδοσκοπική οργάνωση που το έχει εκπονήσει ευελπιστεί ότι θα το εφαρμόσει και αλλού, εφόσον αποδειχθεί επιτυχές.

«Στην πραγματικότητα, το “φράγμα φυσαλίδων” είναι ένας σωλήνας με οπές, που τοποθετείται στον πυθμένα του ποταμού ή του καναλιού. Στη συνέχεια, διοχετεύουμε σε αυτόν πεπιεσμένο αέρα και έτσι δημιουργείται μία κουρτίνα από φυσαλίδες» εξηγεί ο Φράνσις Ζόετ, επικεφαλής τεχνικός του προγράμματος Great Bubble Barrier.

Καθώς ο σωλήνας τοποθετείται διαγωνίως στον ποταμό, οι φυσαλίδες και η φυσική ροή του νερού συνεργάζονται ώστε να ωθήσουν προς την επιφάνεια τα σκουπίδια και να τα διοχετεύσουν σε έναν συλλέκτη που έχει τοποθετηθεί στα πλάγια. Να σημειωθεί ότι οι φυσαλίδες δεν διαταράσσουν τη ναυσιπλοΐα ούτε παρεμποδίζουν την κίνηση ψαριών και πτηνών.

Το Αμστερνταμ διαθέτει ήδη τέσσερα σκάφη που συλλέγουν από τα κανάλια περίπου 42.000 κιλά πλαστικά τον χρόνο. Αυτά, όμως, μπορούν να «ψαρέψουν» μόνο σκουπίδια που βρίσκονται στην επιφάνεια του νερού, ενώ τα μικρότερα κομμάτια πλαστικού χάνονται διά παντός. «Αυτό που δεν συνειδητοποιεί ο κόσμος είναι ότι κάθε κομμάτι πλαστικού που ρίχνεται στα κανάλια, τελικά καταλήγει στη Βόρεια Θάλασσα. Και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να αποφύγουμε», επισημαίνει ο Ρόι Λέισνερ, της Waternet, της εταιρείας που χρηματοδοτεί, μαζί με τον δήμο του Αμστερνταμ, το πρόγραμμα του φράγματος.

Μια άλλη ολλανδική μη κερδοσκοπική οργάνωση ξεκίνησε επίσης ένα πρόγραμμα περισυλλογής απορριμμάτων από την επιφάνεια των καναλιών και των ποταμών, με τη βοήθεια υδατοφραγμάτων.

Ο Φράνσις Ζόετ τονίζει ότι τα δύο προγράμματα είναι συμπληρωματικά, επισημαίνοντας ότι «υποστηρίζουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να μας απαλλάξει από αυτή την πλαστική σούπα».

Tα ποτάμια συμβάλλουν σημαντικά στη ρύπανση των ωκεανών, καθώς μεταφέρουν σε αυτούς περίπου τέσσερα εκατομμύρια τόνους πλαστικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή