Ερντογάν: Επιταχύνουμε τη συμφωνία με τη Λιβύη

Ερντογάν: Επιταχύνουμε τη συμφωνία με τη Λιβύη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιτάχυνση της συνεργασίας του με τη Λιβύη ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ για τους Πρόσφυγες που διοργανώνει ο ΟΗΕ.

«Θα επιταχύνουμε τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Τους έχουμε πει ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν το χρειαστούν. Είτε πρόκειται για στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία για την ασφάλεια είτε για τα βήματα που έχουν ληφθεί σε ό,τι αφορά τα δικαίωματά μας στη θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι», τόνισε.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην αποστολή drones στα κατεχόμενα λέγοντας ότι «είμαστε σε διαδικασία να αυξήσουμε τον αριθμό τους αν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Σημειώνεται ότι η βαθύτατη ανησυχία του αραβικού κόσμου για την προσπάθεια της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της όχι μόνο στη βόρεια Συρία αλλά και στη Λιβύη αντικατοπτρίζεται στην αιγυπτιακή κινητοποίηση στον ΟΗΕ, καθώς επίσης στις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Δένδιας βρέθηκε χθες στη Σαουδική Αραβία, πρώτο σταθμό του στην ευρύτερη περιοχή (σήμερα βρίσκεται στο Αμπου Ντάμπι και αύριο στο Αμμάν). Ωστόσο νωρίτερα, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Εθνη κοινοποίησε δύο επιστολές προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις οποίες χαρακτηρίζονται ως άκυρα και ανυπόστατα τα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Αγκυρας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το Κάιρο ζητεί από τον ΟΗΕ να μην πρωτοκολληθούν τα δύο μνημόνια. Παράλληλα, η Αθήνα προχωρεί σε κινήσεις περαιτέρω απομόνωσης των τουρκικών θέσεων, καθώς μπλόκαρε το αίτημα της κυβέρνησης της Λιβύης στο ΝΑΤΟ για τη χορήγηση βοήθειας στην ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων (Defence and Related Security Capacity Building).

Tην ίδια στιγμή, στην Αθήνα γίνεται αντιληπτό ότι η επέκταση της τουρκικής παρεμβατικότητας και σε δεύτερο μέτωπο μετά τη Συρία, προκαλεί σκεπτικισμό και ανησυχία στις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου. Οι Αραβες εκτιμούν ότι η Αγκυρα επιχειρεί να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης, ώστε να έχει λόγο στο μέλλον της χώρας κατά τρόπο πανομοιότυπο με εκείνον που διαθέτει αυτή τη στιγμή στο μέτωπο της Συρίας. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι πλέον η Τουρκία έχει και θεσμοθετημένη στρατιωτική παρουσία στον ίδιο τον Περσικό Κόλπο, μέσω της νέας, διευρυμένης βάσης που διαθέτει στο Κατάρ, η οποία εγκαινιάστηκε επισήμως προ ολίγων ημερών. Υπό αυτή την έννοια, τα συμφέροντα των συγκεκριμένων μοναρχιών ταυτίζονται με τα ελληνικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή