Νικητής χωρίς απόλυτη εξουσία

Νικητής χωρίς απόλυτη εξουσία

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεχυμένη παρέμενε έως χθες το βράδυ η κατάσταση ως προς την έκταση της νίκης του Ιμπραήμ Ρουγκόβα στις εκλογές του Σαββάτου στο Κόσοβο, αν δηλαδή κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία ή έλαβε ποσοστό κάτω του 50% οπότε θα αναγακαστει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με αλλα κόμματα. O ίδιος ο Ρουγκόβα το βράδυ των εκλογών δήλωσε πως έλαβε το 70% των ψήφων, ωστόσο, αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στην Πρίστινα Νταν Εβερτς δήλωσε ότι από το 92% των καταμετρηθέντων ψήφων ο Ρουγκόβα με βάση τα αποτελέσματα που έχει συγκεντρώσει ο Οργανισμός, παίρνει ποσοστό 46,29% ο Χακίμ Θάτσι πάνω από 25,54%, ο Ραμούς Χαραντινάι 7,82% και οι Σέρβοι γύρω στο 10,9%.

Ανακούφιση

Σε κάθε περίπτωση ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα είναι ο νικητής και εκτός απροόπτου ο πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένος προεδρος του «ελεύθερου Κοσοβου».

Ο διεθνής παράγοντας υποδέχθηκε μάλλον με ανακούφιση το γεγονός ότι ο Ρουγκόβα δεν έλαβε την απόλυτη εξουσία, μολονότι δείχνει να τον εμπιστεύεται. Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην Πρίστινα η απόλυτη πολιτική εξουσία του μετριοπαθούς ηγέτη πέραν του ότι θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε μονοκρατορία του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος να επιφέρει την πλήρη πολιτική απομόνωση των πρώην ηγετών του UCK, κάτι που ενδέχεται να τους εξωθήσει σε ακραίες συμπεριφορές.

Ο Ρουγκόβα, πάντως, έσπευσε να δηλώσει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραχωρήσει αμέσως την ανεξαρτησία στο Κόσοβο, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν έχει πολλά περιθώρια να προωθήσει με επιτυχία ένα τέτοιο ζήτημα, ανεξαρτήτως των προθέσων του ίδίου και του διακαούς πόθου του πληθυσμού.

Στην πραγματικότητα, ο ισχυρός άνδρας παραμένει ο πολιτικός διοικητής του OHE, που τώρα είναι ο Δανός Χανς Χέγκερουπ, ο οποίος και θα εξακολουθεί αποφασίζει για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο διεθνές αυτό προτεκτοράτο. O Ρουγκόβα και η κυβέρνηση που θα προκύψει από το εκλεγέν Κοινοβούλιο, έχουν αρμοδιότητες για θέματα της καθημερινής ζωής, όπως την υγεία, την οικονομία, κ.ά., δεν μπορούν όμως, με βάση το προσωρινό Σύνταγμα, να αποφασίζουν για ζητήματα αστυνόμευσης, άμυνας, εξωτερικής πολιτικής και πολύ μπερισσότερο για τη μορφή της παρουσίας του Κοσόβου, τόσο στη γεωγραφία της βαλκανικής όσο και στο διεθνές περιβάλλον.

Η διεθνής κοινότητα έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές αυτές έγιναν, όπως και εκείνες για την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι Κοσοβάροι να αποκτήσουν θεσμούς για να αυτοκυβερνηθούν.

Δεδομένης όμως της αδυναμίας της να προβάλει λύση προοπτικής σε σχέση με το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, οι Αλβανοί ελπίζουν ότι είναι θέμα χρόνου η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους και εξέλαβαν την εκλογή Κοινοβουλίου, κυβέρνησης και προέδρου, ως ένα μεγάλο βήμα στη θεσμική προετοιμασία για το αναξάρτητο Κόσοβο.

Η επισήμανση χθες στο κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ της E.E. ότι η το σημερινό θεσμικό πλαίσιο αυτονομίας του Κοσόβου έχει προσωρινό χαρακτήρα, μάλλον αυξάνει τις ελπίδες στην Πρίστινα ότι δεν θα έιναι μακριά η ημέρα που ο εθνικός στόχος θα επιτευχθεί πλήρως.

Το δημοψήφισμα

Τα βλέμματα της ηγεσίας των Κοσοβάρων στρέφονται τώρα στο δημοψήφισμα που θα γίνει στο Μαυροβούνιο την άνοιξη. Εάν, όπως προβλέπεται, κερδίσουν οι οπαδοί της απόσχισης, η Γιουγκοσλαβία στην οποία ανήκει με βάση το ψήφισμα 1244 το Κόσοβο διαλύεται και τότε οι Κοσοβάροι θα νομιμοποιούνται να αμφισβητήσουν την παρουσία τους σε μια ομοσπονδία που δεν θα υπάρχει και να διεκδικήσουν νομικά πλέον την ανεξαρτησία τους.

Ισως αυτά συνειδητοποίησαν στις Βρυξέλλες και διαμήνυσαν τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές ότι δεν τίθεται θέμα ανεξαρτησίας.

Οι Σέρβοι πάντως παρά τα εις βάρος τους ενδοκυβνερνητικά παιχνίδα του Βελιγραδίου, που δεν επέτρεψαν τη μαζική συμμετοχή τους, παίρνουν τώρα περισσότερους από είκοσι βουλευτές και δύο υπουργούς.

Οπωσδήποτε αυτό θα βοηθήσει περισσότερο στην καλυτέρευση των συνθηκών παραμονής τους στο Κόσοβο από το να μην συμμετέχουν καθόλου στο σύστημα διακυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή