«Κούπολ»: Η νέα διαστημική ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας

«Κούπολ»: Η νέα διαστημική ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία αντικατέστησε το σύστημα δορυφόρων «Όκα 1», που διαθέτει στο διάστημα και το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα από τυχόν πυραυλικές επιθέσεις, με το νέο σύστημα «Κούπολ».

Το νέο δορυφορικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας παρουσίασε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ απευθυνόμενος στους ξένους στρατιωτικούς ακόλουθους.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε τις λεπτομέρειες του νέου διαστημικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 738 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη δημιουργία, με απόφαση του Αμερικανού προέδρου, των «διαστημικών δυνάμεων», ενός νέου στρατιωτικού σώματος που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Γκεράσιμοφ, κάνοντας χρήση διαφανειών και φωτογραφιών, παρουσίασε στους ξένους στρατιωτικούς ακολούθους την διάρθρωση της νέας δορυφορική αμυντικής ασπίδας και συγκεκριμένα έναν δορυφόρο με την ονομασία ΚΧ Koupol, ο οποίος εντάσσεται στο Ενιαίο Διαστημικό Σύστημα «Κούπολ», το οποίο είναι ανάλογο του αμερικανικού SBIRS.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης ο Γκεράσιμοφ επισήμανε ότι το 2019 εκτοξεύθηκε ένας ακόμη δορυφόρος του Ενιαίου Διαστημικού Συστήματος αναβαθμισμένος ως προς τις δυνατότητές του να εντοπίζει εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Οι νέοι αυτοί αναβαθμισμένοι δορυφόροι φέρουν την ονομασία Tundra και ο πρώτος δορυφόρος αυτού του τύπου είχε εκτοξευθεί το 2015.

Το σύστημα Οκα-1 διέθετε οκτώ δορυφόρους, αλλά τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2014 . Στο νέο δορυφορικό σύστημα Koupol χρησιμοποιεί αυτή την στιγμή τρεις δορυφόρους , συμπεριλαμβανομένου και του δορυφόρου που εκτοξεύθηκε φέτος. Συνολικά έως το 2022 προβλέπεται να εκτοξευθούν εννέα νέοι δορυφόροι οι οποίοι θα ενταχθούν επίσης στο σύστημα προειδοποίησης για τυχόν βαλλιστικές επιθέσεις,.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή