Η Φον ντερ Λάιεν προειδοποιεί τη Βρετανία

Η Φον ντερ Λάιεν προειδοποιεί τη Βρετανία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο κίνδυνος του σκληρού Brexit στο τέλος του 2020 είναι υπαρκτός και η απειλή για τη Βρετανία είναι μεγαλύτερη από αυτήν για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό ήταν το μήνυμα της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς το Λονδίνο, κατά την έναρξη της σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Στρεφόμενη προς τους ευρωβουλευτές του κόμματος Brexit, που παρενόχλησαν την ομιλία της, η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η επικείμενη αποχώρησή τους από τις Βρυξέλλες δεν θα στενοχωρήσει κανέναν.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχει δεσμευθεί ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου 2020. Η Βρετανία θα παραμείνει εντός της κοινής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης για 11 μήνες, στη διάρκεια των οποίων τα δύο μέρη θα διαπραγματευθούν τη συμφωνία που θα διέπει τις μελλοντικές σχέσεις τους.

O επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, ανέφερε ότι η επιβολή δασμών από την Ε.Ε. στα βρετανικά προϊόντα θα εξαρτηθεί από την απάντηση που θα δώσει η Βρετανία σε μία και μοναδική ερώτηση: «Θέλει να αποστασιοποιηθεί από το ρυθμιστικό μοντέλο της Ε.Ε. και πόσο;». Και αν η εξεύρεση απαντήσεων στα ζητήματα αυτά αποδειχθεί δύσκολη; «Σε περίπτωση που δεν κατορθώσουμε να συνάψουμε εμπορική συμφωνία έως το τέλος του 2020, θα βρεθούμε πάλι στο χείλος του γκρεμού, κάτι που θα βλάψει σαφώς τα συμφέροντά μας, αλλά θα βλάψει ακόμη περισσότερο τη Βρετανία, αφού η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να επωφελείται από την κοινή αγορά, την τελωνειακή ένωση και από 70 διεθνείς εμπορικές συμφωνίες», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Με βάση τη συμφωνία αποχώρησης που υπέγραψε ο Τζόνσον με την Ενωση, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά, ενώ θα διενεργούνται έλεγχοι στα προϊόντα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την υπόλοιπη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή