Ντόναλντ Τραμπ, ο τρίτος πρόεδρος σε διαδικασία καθαίρεσης

Ντόναλντ Τραμπ, ο τρίτος πρόεδρος σε διαδικασία καθαίρεσης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει διαδικασία καθαίρεσης για διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Πρώτος αντιμετώπισε το φάσμα της καθαίρεσης ο πρόεδρος Αντριου Τζόνσον, το 1868. Ο αντιπρόεδρος Τζόνσον διαδέχθηκε τον δολοφονηθέντα Αβραάμ Λίνκολν και παραπέμφθηκε για την απόφασή του να παύσει τον υπουργό Πολέμου Εντουιν Στάντον, πιστό σύμμαχο του Λίνκολν.

Ο Τζόνσον διακρινόταν για τις ρατσιστικές απόψεις του, θεωρώντας ότι η πολιτική θετικών διακρίσεων υπέρ των Αφροαμερικανών, τις οποίες είχε προωθήσει ο Λίνκολν μετά τον εμφύλιο πόλεμο, αποτελούσε συνειδητή προσπάθεια αλλοίωσης της κοινωνικής και οικονομικής σύνθεσης του αμερικανικού Νότου. Ο Τζόνσον άσκησε βέτο σε δεκάδες νομοθετήματα υπέρ των μαύρων και προσέφερε χάρη σε εκατοντάδες πρώην ηγέτες της Συνομοσπονδίας Νότιων Πολιτειών. Παρέμεινε στην προεδρία χάρη στην ψήφο της Γερουσίας – με μία ψήφο διαφορά υπέρ του και αυτή ύστερα από δωροδοκία γερουσιαστή.

Ντόναλντ Τραμπ, ο τρίτος πρόεδρος σε διαδικασία καθαίρεσης-1

Ο Ρίτσαρντ Νίξον το 1969, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων τού είχε ασκήσει κατηγορίες για παρακώλυση Δικαιοσύνης και κατάχρηση εξουσίας, στο πλαίσιο του σκανδάλου Ουότεργκεϊτ.

Ο Μπιλ Κλίντον, το 1998, έγινε ο δεύτερος –και τελευταίος μέχρι σήμερα– πρόεδρος που αντιμετώπισε παραπομπή με ερώτημα την καθαίρεση.Παρότι η παραπομπή Κλίντον συνδέθηκε στη συνείδηση του κοινού με την υπόθεση της ερωτικής του σχέσης με την ασκούμενη Μόνικα Λεβίνσκι, ο Κλίντον παραπέμφθηκε για ψευδορκία ενώπιον του σώματος των ενόρκων για την ερωτική του σχέση με την Πόλα Τζόουνς, πρώην υπάλληλο της πολιτείας του Αρκάνσο, της οποίας ο Κλίντον ήταν κυβερνήτης. Ωστόσο, αν και ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς, η Γερουσία τον αθώωσε πανηγυρικά.

Το 1974, ο Ρίτσαρντ Νίξον προτίμησε να παραιτηθεί από την προεδρία αντί να αντιμετωπίσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία του είχε ασκήσει κατηγορίες για παρακώλυση Δικαιοσύνης και κατάχρηση εξουσίας, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή