Εκλεισαν τα McDonald’s στο Περού

Εκλεισαν τα McDonald’s στο Περού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λόγω πένθους θα παραμείνουν επί δύο ημέρες κλειστά όλα τα ταχυφαγεία της αλυσίδας McDonald’s στο Περού, μετά τον θάνατο δύο εργαζομένων από ηλεκτροπληξία σε υποκατάστημα στην πρωτεύουσα Λίμα.

Η 19χρονη Αλεξάνδρα Ποράς Ινγκα και ο 18χρονος Γκαμπριέλ Κάμπος Ζαπάτα, που στο γυμνάσιο ήταν ζευγάρι και προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν χρήματα για να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο, έχασαν τη ζωή τους ενώ καθάριζαν την κουζίνα, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας. Δημοσίευμα των Νew York Times αναφέρει ότι οι δύο νέοι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή, εξαιτίας ενός γυμνού καλώδιου. Σύμφωνα με την αστυνομία, η Πόρας Ινγκα υπέστη ηλεκτροπληξία την ώρα που καθάριζε μηχάνημα αναψυκτικών και ο Ζαπάτα ηλεκτροβολήθηκε όταν προσπάθησε να τη βοηθήσει. Οταν έφθασαν οι διασώστες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, βρήκαν τους δύο νέους νεκρούς. Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρο στο υποκατάστημα της McDonald’s, στη μεσοαστική συνοικία Πουέμπλο Λίμπρε της Λίμα. Ηδη, η εισαγγελία πραγματοποιεί έρευνες για τις συνθήκες θανάτου τους.

Την επομένη των τραγικών θανάτων, εξοργισμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Λίμα απαιτώντας βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους. Οι νεαροί στην πλειονότητά τους διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τους χαλαρούς νόμους που διέπουν την εργασία, αλλά και για την ωμή εκμετάλλευση των εργαζομένων από την αγορά. Ταυτόχρονα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκατοντάδες νέοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σχετικά με την επικινδυνότητα των χώρων όπου εργάζονται, αποκαλύπτοντας ένα μείζον εθνικό πρόβλημα του Περού.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία Arcos Dorados, που διαχειρίζεται τα ταχυφαγεία McDonald’s στο Περού, τονίζει ότι «συμπάσχει με τις οικογένειες των δύο νέων» και ότι θα συνεργαστεί με τις Αρχές προκειμένου να διαλευκανθεί τι ακριβώς συνέβη. Σε περίπτωση που το παράρτημα της  McDonald’s αποδειχθεί υπεύθυνο για το δυστύχημα από τη Sunafil, τον κρατικό φορέα για την ασφάλεια των χώρων εργασίας, θα του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο 50.628 ευρώ.

Η υπουργός Εργασίας του Περού Σίλβια Κακέρες δήλωσε ότι «αν τα δικαιώματα αυτών των δύο νέων παραβιάστηκαν, θα επιβάλουμε κυρώσεις, παρότι, βέβαια, τα χρήματα δεν έχουν καμία σημασία μπροστά στην ανθρώπινη ζωή». Ο πρώην υπουργός Εργασίας Κριστιάν Σάντσεζ τόνισε ότι για τους θανάτους ευθύνονται το ταχυφαγείο, οι δημοτικές αρχές, αλλά και το κράτος. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για εργατικό ατύχημα, δεν χρειάζονται έρευνες», δήλωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Περού θρηνεί θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 2017, τέσσερα άτομα κάηκαν σε πυρκαγιά σκεπαστής εμπορικής στοάς στη Λίμα, δύο από τα οποία είχαν κλειδωθεί μέσα σε κοντέιντερ από τον εργοδότη τους, ενώ το 2016, τέσσερις υπάλληλοι κινηματογράφου έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά στη Λαρκομάρ, ένα παραθαλάσσιο εμπορικό κέντρο, κοντά στη Λίμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή