Ο εφιάλτης της χρήσης κινητού σε αεροπλάνα

Ο εφιάλτης της χρήσης κινητού σε αεροπλάνα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα, τα αεροπορικά ταξίδια αυτή την περίοδο του χρόνου είναι χαοτικά. Φανταστείτε, όμως, να είστε στριμωγμένος μέσα στην άτρακτο ενός αεροπλάνου και, εκτός από τα άλλα δεινά, να υφίστασθε μία παραπάνω ενόχληση: ταξιδιώτες που ουρλιάζουν στα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ πετάτε στις 35.000 πόδια.

Αυτό το εφιαλτικό σενάριο μπορεί να αποδειχθεί πραγματικότητα σε ένα ή δύο χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η τεχνολογία που επιτρέπει τις τηλεφωνικές κλήσεις από κινητό, ενώ το αεροπλάνο πετά, υπάρχει ήδη. Ωστόσο, τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών δεν πρόκειται να την εφαρμόσουν προτού νιώσουν ότι αποτελεί επιτακτικό αίτημα των επιβατών. Ακόμα και τότε, όμως, οι αερομεταφορείς μπορεί να κωφεύσουν.

Τα πληρώματα των αεροσκαφών επισημαίνουν ότι η χρήση κινητών στις καμπίνες των αεροπλάνων ενδέχεται να οδηγήσει σε χάος, συγκρούσεις και γενικευμένη παραφροσύνη εν ώρα πτήσης. Πιστεύουν ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις θα προκαλέσουν εντάσεις, καθώς οι ομιλούντες θα ενοχλούν τους διπλανούς τους με την ηχηρή φωνή τους, πυροδοτώντας καβγάδες. Επίσης, οι αεροσυνοδοί φοβούνται ότι η ελεύθερη χρήση κινητών θα αποσπά την προσοχή του επιβατικού κοινού από τις οδηγίες τους, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Στόχος μας», εξηγεί η αεροσυνοδός Κασάντρα Μισέλ Μπράουν της Frontier Airlines, «είναι να εκκενώνουμε το αεροπλάνο μέσα σε 90 δευτερόλεπτα. Οσο καλός και αν είναι ένας επιβάτης στην ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εργασιών, είναι βέβαιο ότι δεν θα καταφέρει να ακολουθήσει τις οδηγίες μου και να εξέλθει του αεροσκάφους με ασφάλεια, εφόσον η προσοχή του είναι εστιασμένη στο τηλέφωνό του».

Αντιδρούν και επιβάτες

Δεν είναι, όμως, μόνον οι αεροσυνοδοί που αντιτίθενται στα κινητά. Είναι και πολλοί επιβάτες, οι οποίοι επιμένουν ότι θα δημιουργείται μια άκρως ενοχλητική κακοφωνία στους αιθέρες, με αποτέλεσμα να ξεσπούν διαρκώς καβγάδες σχετικά με την αρμόζουσα ένταση της φωνής. Για κάποιους, η προστασία της ιδιωτικότητας του βίου αποτελεί έναν ακόμη λόγο ανησυχίας. Οπως και να έχει, η χρήση των νέας τεχνολογίας κινητών είναι απολύτως ασφαλής για τα σύγχρονα αεροπλάνα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παραμένουν αλώβητα από τις ηλεκτρονικές συσκευές που μεταφέρουν οι επιβάτες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή