Πολιτική διαμάχη για τους όρους της δίκης Τραμπ

Πολιτική διαμάχη για τους όρους της δίκης Τραμπ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Βουλή των Αντιπροσώπων να ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης, αλλά η δίκη του Αμερικανού προέδρου από τη Γερουσία περιβάλλεται από ατμόσφαιρα αβεβαιότητας. Λίγη ώρα μετά την υπερψήφιση της πρότασης για παραπομπή, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση στις επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το πότε θα διαβιβάσει στη Γερουσία τις δύο κατηγορίες που μόλις είχαν υπερψηφιστεί.

Με ψήφους 230-197, η Βουλή ενέκρινε, ύστερα από συζήτηση 12 ωρών, την κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του προέδρου όσον αφορά τις σχέσεις του με την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας. Αμέσως μετά, το Σώμα ενέκρινε, με ψήφους 229-128, και τη δεύτερη κατηγορία, για παρεμπόδιση του Κογκρέσου. Ολοι οι Ρεπουμπλικανοί καταψήφισαν τις κατηγορίες, μαζί με δύο Δημοκρατικούς. Ενας Δημοκρατικός ψήφισε εναντίον μόνο της δεύτερης κατηγορίας, ενώ μία άλλη επέλεξε και στις δύο ψηφοφορίες το λευκό.

Η σκυτάλη περνά τώρα στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, η οποία, κατά το Σύνταγμα, είναι το Σώμα που θα δικάσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Προηγουμένως, η Νάνσι Πελόσι οφείλει να παραδώσει επισήμως στη Γερουσία το κατηγορητήριο και να ορίσει τους «διαχειριστές», δηλαδή τους βουλευτές που θα λειτουργήσουν ως πολιτική αγωγή. Ωστόσο, η ίδια υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να ορίσουμε αυτή τη στιγμή διαχειριστές, μέχρι να δούμε ποια διαδικασία θα ακολουθήσει η Γερουσία». Οι Δημοκρατικοί ζητούν να εξεταστούν μάρτυρες από τη Γερουσία, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί απορρίπτουν το αίτημα, επιδιώκοντας να κλείσει η υπόθεση μια ώρα αρχύτερα. Χθες, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ κατηγόρησε την Πελόσι ότι «φοβάται να στείλει το κακοφτιαγμένο προϊόν της» στο Σώμα. Υψηλοί τόνοι και τραβηγμένες από τα μαλλιά συγκρίσεις χαρακτήρισαν τις τοποθετήσεις των Ρεπουμπλικανών κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής. Ο Μπάρι Λούντερμιλκ υποστήριξε ότι «ακόμη και ο Πόντιος Πιλάτος έδωσε τη δυνατότητα στον Ιησού να αντιμετωπίσει τους κατηγόρους του», ενώ ο Φρεντ Κέλερ δήλωσε ότι «προσεύχεται» για τους Δημοκρατικούς, που οδηγούν τον Τραμπ στον Σταυρό, προσθέτοντας το βιβλικό «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».

Χθες το βράδυ επρόκειτο να διεξαχθεί η πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση μετά την παραπομπή Τραμπ, μεταξύ των επτά επικρατέστερων προεδρικών υποψηφίων των Δημοκρατικών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι γερουσιαστές Μπέρνι Σάντερς,  Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Εϊμι Κλομπίκαρ, οι οποίοι θα κληθούν να δικάσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, μαζί με τους υπόλοιπους 97 συναδέλφους τους, τον Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή