Μια ανύπαρκτη χώρα… εταίρος των ΗΠΑ

Μια ανύπαρκτη χώρα… εταίρος των ΗΠΑ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια χώρα από τον κόσμο των κόμικς έκανε για λίγο επίσημο εμπορικό εταίρο του το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας. Στον σχετικό κατάλογο, το αμερικανικό υπουργείο περιέλαβε και την Ουακάντα, μια παντελώς φανταστική χώρα. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι η Ουακάντα περιλήφθηκε κατά λάθος στη λίστα, κατά τη διάρκεια άσκησης του προσωπικού. Ωστόσο, στον διαδικτυακό υπολογιστή δασμών περιλαμβάνεται πλήρης κατάλογος των προϊόντων που εμπορεύονται τα δύο κράτη, μεταξύ των οποίων πάπιες, γάιδαροι και αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

Η Ουακάντα αποτελεί «προϊόν» της Marvel, της αμερικανικής εκδοτικής εταιρείας κόμικς, που έχει εισαγάγει ήρωες όπως ο Σπάιντερμαν, οι X-Men, ο Ironman, o Captain America, o Hulk και πολλοί άλλοι. Ειδικότερα, πρόκειται για τη φανταστική πατρίδα, στην ανατολική Αφρική, του υπερήρωα Μαύρου Πάνθηρα (Black Panther). Φυσικά, η φανταστική χώρα διαγράφηκε από την υπουργική λίστα μόλις τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης άρχισαν να ερευνούν το ζήτημα, το οποίο αποτέλεσε αφορμή για πολλά αστεία περί ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ουακάντα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1966, σε ένα κόμικ των «Τεσσάρων Φανταστικών», και επανεμφανίστηκε πέρυσι, όταν ο Black Panther μεταφέρθηκε σε κινηματογραφική ταινία, κερδίζοντας, μάλιστα, τρία Οσκαρ (μουσικής, ενδυματολογίας και σκηνογραφίας). Τη φανταστική χώρα εντόπισε πρώτος στον κατάλογο του υπουργείου ο Φράνσις Τσενγκ, μηχανικός λογισμικού στη Νέα Υόρκη, καθώς μελετούσε τους αμερικανικούς δασμούς. Οπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, όταν είδε την Ουακάντα στη λίστα, «ένιωσε σύγχυση», καθώς σκέφτηκε ότι μάλλον θυμόταν λανθασμένα το όνομά της, από την ταινία.

Μετά την αφαίρεση της Ουακάντα από τη λίστα, εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post ότι το όνομά της προστέθηκε στο πλαίσιο άσκησης για το προσωπικό και επ’ ουδενί δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί. Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που μια φανταστική χώρα καταφέρνει να… εισβάλει στην πραγματική ζωή. Το 2017, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκ είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους πολλών κρατών προκειμένου να συζητήσει τη συμμετοχή της Πολωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως το Σαν Εσκομπάρ, το οποίο… δεν υπάρχει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή