ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σι Τζινπίνγκ κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας

Ο Σι Τζινπίνγκ κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον ομόλογό του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και διαβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος σε σειρά θεμάτων, από το εμπόριο μέχρι τη Βόρεια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ, όμως ο Κινέζος πρόεδρος, αμέσως μετά, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Πεκίνου.

Οι δύο ηγέτες είχαν αυτήν την επικοινωνία μία εβδομάδα αφότου οι απεσταλμένοι τους σφράγισαν την «Πρώτη Φάση» της εμπορικής συμφωνίας τους προκειμένου να τερματιστεί ο 18μηνος εμπορικός πόλεμος μεταξύ τους.

«Είχα μια πολύ καλή συζήτηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι σχετικά με τη γιγαντιαία εμπορική συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Η Κίνα ξεκίνησε τις αγορές αγροτικών προϊόντων και άλλων σε μεγάλη κλίμακα. Η επίσημη υπογραφή (της συμφωνίας) προετοιμάζεται», πρόσθεσε, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα. «Μιλήσαμε επίσης για τη Βόρεια Κορέα, ένα θέμα για το οποίο εργαζόμαστε με την Κίνα, καθώς και για το Χονγκ Κονγκ (πρόοδος!)», συνέχισε, παραμένοντας όμως αόριστος και για αυτά τα ζητήματα.

Λεπτά αργότερα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua μετέδωσε ότι ο Σι εξέφρασε στον Τραμπ τη βαθύτατη ανησυχία του για «τις αρνητικές δηλώσεις και πράξεις» των ΗΠΑ σε θέματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, την επαρχία Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ. «Αυτές οι ενέργειες παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, βλάπτουν τα κινεζικά συμφέροντα και υπονομεύουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να κλείσουν τα στρατόπεδα κράτησης στην επαρχία Σιντζιάνγκ και δηλώνουν ότι ανησυχούν για τη μεταχείριση των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ.

Για το θέμα της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα πάντα με το Xinhua, ο Σι τόνισε στον Τραμπ ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδιώξουν μια πολιτική διευθέτηση του ζητήματος και ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να συναντηθούν στη μέση του δρόμου και να διατηρήσουν τη δυναμική της διευκόλυνσης του διαλόγου, που εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα όλα των πλευρών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS