Ιράκ: Ανησυχίες για σημαντική ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους

Ιράκ: Ανησυχίες για σημαντική ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης στο Ιράκ, δύο χρόνια μετά την ολική κατάρρευση του στη χώρα και την απώλεια όλων των εδαφών που ήλεγχε, σύμφωνα με πληροφορίες κουρδικών και δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών, οι επιθέσεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης αυξάνονται σταδιακά στο εσωτερικό της χώρας, με τους μαχητές του ΙΚ να είναι και πάλι πιο επικίνδυνοι και έμπειροι από αυτούς της Αλ-Κάιντα.

«Έχουν καλύτερες τεχνικές, καλύτερες τακτικές και πολλά πιο πολλά λεφτά στην κατοχή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βετεράνος Κούρδους αξιωματούχος, Λαχούρ Ταλαμπανί, επικεφαλής μίας εκ των δύο υπηρεσιών πληροφοριών του Ιρακινού Κουρδιστάν. «Έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν οχήματα, όπλα, τρόφιμα και εξοπλισμό. Είναι πιο "έξυπνοι" τεχνολογικά. Είναι πιο δύσκολο να τους εξολοθρεύσεις. Έτσι, είναι σαν μία πολύ ισχυρή Αλ-Κάιντα», προσέθεσε.

Γενικότερα, οι περιγραφές του Ταλαμπανί δημιουργούν την εικόνα μίας οργάνωσης που τους τελευταίους δώδεκα μήνες ανασυγκροτείται από τα ερείπια του «χαλιφάτου» της, λαμβάνοντας πλέον μία νέα, πιο «υπόγεια» μορφή. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, το ΙΚ δεν επιδιώκει πλέον τον έλεγχο εδαφών, κάτι το οποίο μπορεί να το καταστήσει εύκολο και αναγνωρίσιμο στόχο, αλλά μία μυστική δράση, κάτω από τη «μύτη» των ιρακινών αρχών.

Κύριο κέντρο της δράσης τους έχουν γίνει τα βουνά Χαμρίν, μία μεγάλη οροσειρά του βόρειου Ιράκ, την οποία δεν μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά ο ιρακινός στρατός. «Υπάρχουν πολλές κρυψώνες και σπηλιές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ταλαμπανί.

Επίσης, τόνισε ότι ενδέχεται η τρομοκρατική οργάνωση να ενισχυθεί από τις τρέχουσες ταραχές στη Βαγδάτη, εκμεταλλευόμενη την περιθωριοποίηση μερίδας του σουνιτικού πληθυσμού του Ιράκ, που αποτελεί μειονότητα στη χώρα. «Αν έχουμε πολιτική αναταραχή, ο παράδεισος ή τα Χριστούγεννα θα έρθουν νωρίς για το ΙΚ», είπε.

Ανυπαρξία των ιρακινών Αρχών 

Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκει χώρο να δρα σε μία μεγάλη περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου ο ιρακινός στρατός δεν έχει σχεδόν καμία παρουσία, και οι κουρδικές δυνάμεις των Πεσμεργκά είναι το μόνο υπολογίσιμο αντίπαλο δέος των εξτρεμιστών. Σύμφωνα με έναν διοικητή της κουρδικής στρατιωτικής δύναμης, ονόματι Σιρουάν Μπαρζανί, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δρουν ανενόχλητοι σε αυτή την περιοχή, κυρίως στο δέλτα μεταξύ του ποταμού Μεγάλου Ζαμπ και του Τίγρη.

Επιπλέον, σύμφωνα με αναφορές των Πεσμεργκά, οι τάξεις του ΙΚ στην περιοχή έχουν ενισχυθεί απο περίπου 100 μαχητές το τελευταίο διάστημα, προερχόμενων κατά βάση από τη Συρία. Πιο γενικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κουρδικών υπηρεσιών, το Ισλαμικό Κράτος αυτή τη στιγμή αριθμεί γύρω στα 10.000 μέλη στο Ιράκ, με περίπου 4-5.000 μαχητές και έναν αντίστοιχο αριθμό συμπαθούντων και «κοιμώμενων πυρήνων» (sleeper cells).

Ωστόσο, τα δεδομένα είναι διαφορετικά και στην αντίπερα όχθη, με τους αντιπάλους του Ισλαμικού Κράτους να είναι πιο έτοιμοι και οργανωμένοι σε σχέση με το 2014, όταν η τζιχαντιστική οργάνωση κατάφερε σχεδόν ανενόχλητη να πάρει υπό τον έλεγχο της το ένα τρίτο της ιρακινής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ. Όπως αναφέρει ο Ουίλιαμ Σίλι, ο ανώτερος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και οι Πεσμεργκά δεν είναι οι ίδιες δυνάμεις που ήταν όταν έπεσε η Μοσούλη, όντας πλέον πιο εκπαιδευμένες και έτοιμες να αντιμετωπίσουν τη τζιχαντιστική απειλή.

Προς το παρόν, οι εξτρεμιστές δρουν «στις σκιές», πραγματοποιώντας αιφνιδιαστικά χτυπήματα τη νύχτα και παραμένοντας κρυμμένοι τη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας. Το Ιράκ όμως έχει ξαναδεί τον τρόμο να βγαίνει από τις «σκιές» και να διογκώνεται, και πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται μία νέα απειλή για την περιοχή και τη Δύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή