Ανασύνταξη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ

Ανασύνταξη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Την ώρα που η κυβερνητική κρίση σοβεί στο Ιράκ, με τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, το Ισλαμικό Κράτος ενισχύει τις επιθέσεις του σε πολλά σημεία της χώρας. Πριν από δύο εβδομάδες, επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποίησε μαχητής του Ισλαμικού Κράτους εναντίον μελών σιιτικής πολιτοφυλακής στη Σαμάρα, της επαρχίας Σαλαχουντίν, ενώ δεύτερη επίθεση σημειώθηκε την ίδια ώρα σε κωμόπολη έξω από την πόλη Κιρκούκ. Το κύμα διαδηλώσεων, που οδήγησε στην παραίτηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, έκανε την ιρακινή προεδρία να εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν διεισδύσει στις τάξεις των διαδηλωτών. Είναι δεδομένο ότι το Ι.Κ. επιδιώκει να εκμεταλλευθεί πολιτικά την οργή των Ιρακινών διαδηλωτών.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Al Monitor, ο πρώην βουλευτής Αχμέτ αλ Σαρίφι επισημαίνει ότι το Ι.Κ. παραμένει ενεργό στη Βαγδάτη, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι οι Αρχές έχουν στραμμένη την προσοχή στις διαδηλώσεις. «Πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους σχεδιάζουν μεγάλες επιθέσεις εναντίον στόχων στην πρωτεύουσα, αλλά και σε πόλεις των νότιων και κεντρικών επαρχιών», λέει ο Σαρίφι, ενώ εξηγεί ότι ο συλληφθείς βοηθός του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκναντί, που σκοτώθηκε πρόσφατα σε αμερικανικό βομβαρδισμό, είπε στους ανακριτές του ότι οι τζιχαντιστές έχουν ήδη διεισδύσει στο κίνημα των διαδηλώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή