ΗΠΑ: Προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου

ΗΠΑ: Προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το ενδεχόμενο εξέτασης μαρτύρων στη δίκη για την αποπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. Πρόκειται για ένα από τα βασικά σημεία που δημιουργούν τριβές μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Ωστόσο, ο Μακόνελ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στο αίτημα των Δημοκρατικών και να συμφωνήσει εκ των προτέρων σε καταθέσεις μαρτύρων. Αντιθέτως, σε συνέντευξή του στο Fox News δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση για τους μάρτυρες θα πρέπει να ληφθεί μετά τις αρχικές αγορεύσεις. Ετερη ένδειξη ότι επιχειρείται άρση του αδιεξόδου στη διαδικασία ήταν η έκκληση του ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, να παραδοθούν όλα τα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση. 

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την ανταλλαγή ηλεκτρονικών επιστολών, αξιωματούχος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ ζήτησε από το Πεντάγωνο να «περιμένει» πριν παραδώσει βοήθεια στον ουκρανικό στρατό, μόλις μιάμιση ώρα μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το μήνυμα αυτό ήταν ενταγμένο σε σειρά μηνυμάτων που δημοσιοποίησε το Center for Public Integrity, το οποίο έχει ιδρυθεί από δημοσιογράφους – ερευνητές.

Εις βάρος του Τραμπ εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων απαγγελία κατηγοριών, επειδή έθεσε ως όρο για την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 400 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο την έναρξη έρευνας εις βάρος του γιου ενός από τους πιθανούς αντιπάλους του στις προεδρικές εκλογές του 2020, του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Το επίμαχο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Μάικλ Ντάφι, στελέχους της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB), στάλθηκε στις 11.04 της 25ης Ιουλίου 2019, δηλαδή μία ώρα και 31 λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης μεταξύ των Τραμπ και Ζελένσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή