Αρνείται πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ο Μόρισον

Αρνείται πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ο Μόρισον

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΔΝΕΪ. Την κλιματική πολιτική της κυβέρνησής του υπερασπίστηκε χθες ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, με τις Αρχές να προειδοποιούν ότι οι πυρκαγιές που πλήττουν την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλλίας ενδέχεται να παραμείνουν κατακαίγοντας επί μήνες. Περίπου 200 πυρκαγιές μαίνονται σε τέσσερις πολιτείες της χώρας, με περισσότερες από 100 να έχουν εκδηλωθεί στη Νέα Νότια Ουαλλία.

Η περιβαλλοντική καταστροφή έφερε στην επιφάνεια επικρίσεις ολιγωρίας κατά της Συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μόρισον, για την αποτυχία της να διαχειριστεί το φαινόμενο και να υιοθετήσει μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ο Μόρισον έχει αρνηθεί να περιορίσει την επικερδή βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα, με την Αυστραλία να διατηρεί τη θέση της ως η πρώτη χώρα-εξαγωγέας άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου. «Δεν πρόκειται να στερήσουμε θέσεις εργασίας χιλιάδων Αυστραλών, εγκαταλείποντας στην τύχη τους παραδοσιακές βιομηχανίες», ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας στην αυστραλιανή τηλεόραση.

Ο Μόρισον πραγματοποίησε σειρά εμφανίσεων σε τηλεοπτικά δίκτυα της Αυστραλίας, στον απόηχο της εσπευσμένης επιστροφής του από οικογενειακές διακοπές στη Χαβάη. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα των πυρκαγιών την περασμένη εβδομάδα, ενώ βρισκόταν σε διακοπές, προτού υποχρεωθεί να επιστρέψει, εξαιτίας της κατακραυγής που προκάλεσε η απουσία του. «Ολοι λαμβάνουμε αποφάσεις σύμφωνα με τις προτεραιότητές μας. Είμαι γονέας και οι γονείς με καταλαβαίνουν. Οπως όλοι, προσπαθώ και εγώ να εξισορροπήσω τις υποχρεώσεις μου ως γονιός με εκείνες του πρωθυπουργού», δικαιολογήθηκε.

Δύο πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους πολεμώντας με τις φλόγες έξω από το Σίδνεϊ. Ο Μόρισον επέμεινε, ωστόσο, ότι η χώρα θα τηρήσει τους στόχους της για τις εκπομπές καυσαερίων. «Θα διατηρήσω την πορεία της υπεύθυνης διαχείρισης, αντιμετωπίζοντας τις παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής και διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η οικονομία μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέσα σε αυτό το αρνητικό διεθνές περιβάλλον», είπε ο πρωθυπουργός.

Περισσότερα από 70 εκατ. στρέμματα γης έχουν καεί στην Αυστραλία κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, με το φαινόμενο να εντείνεται εξαιτίας της χρόνιας ξηρασίας και του παρατεταμένου καύσωνα που πλήττει τη νότια και την ανατολική ακτή της χώρας. Μέχρι στιγμής, τα ανθρώπινα θύματα των πυρκαγιών είναι εννέα, ενώ περισσότερες από 950 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Η περιοχή γύρω από το Σίδνεϊ έχει δεχθεί τα ισχυρότερα πλήγματα από την πυρκαγιές, με το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλλίας να έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε χθες επιθεώρηση των πληγεισών περιοχών από αέρος, έτσι ώστε να εκτιμήσει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή