Εκκληση 14χρονου στρατιώτη στον OHE

Εκκληση 14χρονου στρατιώτη στον OHE

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα 14χρονο αγόρι, που υπήρξε στρατιώτης στη Σιέρα Λεόνε, απηύθυνε έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE ζητώντας να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να χορηγηθεί βοήθεια στα παιδιά που εξαναγκάζονται να πολεμήσουν σε διάφορες συρράξεις ανά την υφήλιο. O Αλχάτζι Μπάμπα Σαουάνε -το πρώτο παιδί που μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας- τόνισε ότι τα παιδιά πρέπει να ζουν χωρίς τον φόβο της στράτευσης και της απαγωγής.

Σύμφωνα με τον OHE, τουλάχιστον 300.000 παιδιά έχουν στρατευθεί σε κυβερνητικά και ανταρτικά ένοπλα σώματα σε περισσότερα από 30 κράτη. Στη Σιέρα Λεόνε υπάρχουν τουλάχιστον πέντε χιλιάδες μικροί μαχητές.

Ο γενικός γραμματέας του OHE, Κόφι Ανάν, μιλώντας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας τόνισε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν καθιστά σαφές για μία ακόμα φορά ότι πρέπει να αφουγκρασθούν το δράμα των παιδιών που συμμετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, εξάλλου, πληροφορήθηκε την ανησυχία του μουσουλμανικών χωρών για τα δεινά των παιδιών που ζουν καθημερινά τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή και εν συνεχεία υιοθέτησε ομοφώνως απόφαση, με την οποία καλούνται όλα τα κράτη-μέλη του να επικυρώσουν τη συνθήκη του OHE με την οποία απαγορεύεται η στράτευση παιδιών μικρότερων των 18 ετών.

Ο Αλχάτζι ήταν μόλις 10 ετών όταν οι αντάρτες του Επαναστατικού Ηνωμένου Μετώπου της Σιέρα Λεόνε τον απήγαγαν και τον κακοποίησαν προτού τελικά τον διδάξουν να στοχεύει με το όπλο του και να πυροβολεί, κάτι το οποίο έκανε επί δυόμισι χρόνια.

«Ζητώ από το Συμβούλιο Ασφαλείας, εξ ονόματος όλων των παιδιών της Σιέρα Λεόνε, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να λήξει η θλιβερή αυτή ιστορία. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης σε όλη τη χώρα μας. Θέλουμε να μπορούμε να επισκεπτόμαστε τους φίλους μας και τις οικογένειές μας χωρίς τον φόβο της απαγωγής, της στράτευσης και διάφορα άλλα», είπε.

Η μάχη για τη χορήγηση βοήθειας στους μικρούς στρατιώτες δεν περιορίζεται μόνο στην πρόληψη της στρατολόγησης, αλλά εκτείνεται και στην επανένταξη των παιδιών στρατιωτών στην κοινωνία.

Ο μικρός αφέθηκε ελεύθερος τον Ιανουάριο του 2000, όταν η ειρηνευτική δύναμη του OHE στη Σιέρα Λεόνε έπεισε τον διοικητή του να παραδώσει 250 παιδιά στρατιώτες.

«Εκανα άσχημα πράγματα και είδα πολλά, ακόμη χειρότερα να γίνονται σε παιδιά και ενήλικες», είπε προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα αφοπλισμού και αποστράτευσης των εφέδρων, που δρομολογήθηκε με τη βοήθεια του OHE, τον έκανε να νιώσει και πάλι φυσιολογικός.

Η προστασία των παιδιών στους πολέμους και στις ζώνες των συγκρούσεων αποτελεί διαρκή μέριμνα των Ηνωμένων Εθνών τα τελευταία χρόνια.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που υιοθετήθηκε την Τρίτη, ήταν η τρίτη από τον Αύγουστο του 1999, αν και διπλωμάτες τόνισαν ότι δεν περιείχε νέα στοιχεία και απλώς στόχευε στο να στρέψει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στο πρόβλημα.

Σημειωτέον ότι ο OHE έχει ειδικό αντιπρόσωπο που ασχολείται με τα θέματα των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις. H Ολάρα Οτούνα -η ειδική αντιπρόσωπος- επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τα κορίτσια που εμπλέκονται στους πολέμους. «Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές ομάδες που επιλέγουν κορίτσια για τις αποστολές αυτοκτονίας», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή