Αποστολή στρατού στη Λιβύη προωθεί ο Ερντογάν

Αποστολή στρατού στη Λιβύη προωθεί ο Ερντογάν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τουρκική βουλή φέρνει το σχέδιο για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μέλη του κόμματός του στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για εισβολή εις βάρος της νόμιμης κυβέρνησης της Τρίπολης (αναφερόμενος στις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ) και ανέφερε:

«Στη βάση του μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας, ελπίζω ότι, αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή ότι θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας ενώπιόν της, για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύης. Ετσι θα μπορέσουμε έτσι να ανταποκριθούμε θετικά στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και να τη στηρίξουμε στρατιωτικά»

Ο Ερντογάν προσπάθησε μάλιστα να περιβάλει με ιδιαίτερες ιστορικές αναφορές τις σχέσεις Τουρκίας – Λιβύης, λέγοντας:

«Όπως όλη η Βόρεια Αφρική, έτσι και η Λιβύη έχει εκατομμύρια αδέλφια μας που διατηρούν στενούς δεσμούς με τη χώρα μας. Ασχετα με τις σχέσεις των κυβερνήσεών μας, οι λαοί μας είχαν πάντοτε στενούς δεσμούς. Ακόμη και ο σημερινός πρόεδρος της Λιβύης έχει συγγενείς εδώ.

Είναι φανερό πόσο στενοί είναι οι δεσμοί. Παρακολουθούμε στενά τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει οι αδελφοί μας στη Λιβύη.

Από την αρχή έχουμε εναντιωθεί στις επιθέσεις εις βάρος της νόμιμης κυβέρνησης από έναν πραξικοπηματία στρατηγό. Εχουμε παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης που μάχεται εναντίον ενός πραξικοπήματος, το οποίο υποστηρίζεται από πολλές ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες».

Η Λιβύη «κειμήλιο» της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και του Κεμάλ

Πρόσθεσε μάλιστα τα εξής: «Η Τουρκία έχει μία λεκάνη πολιτισμού και ιστορίας. Η Μεσόγειος και η Βόρειος Αφρική είναι μερικά από τα πιο σημαντικά τμήματα της λεκάνης αυτής.

Υπ' αυτή την έννοια, κάθε εξέλιξη στη Λιβύη μας αφορά ιδιαίτερα. Η Λιβύη είναι κειμήλιο και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Κεμάλ που προσέφερε σημαντικές στρατιωτικές υπηρεσίες εδώ ως αξιωματικός  της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το 1911, ο Μουσταφά Κεμάλ οργάνωσε τις δυνάμεις των αδελφών μας Λίβυων και πολέμησε μαζί τους στη Βεγγάζη και την Τρίπολη εναντίον των εισβολέων (σσ: αναφέρεται στον ιταλοτουρκικό πόλεμο του 1911) και τραυματίστηκε μάλιστα στο μάτι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT