Μαυροβούνιο: Επεισόδια για τον νόμο που «απειλεί» την περιουσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Μαυροβούνιο: Επεισόδια για τον νόμο που «απειλεί» την περιουσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε χθες – κατά τη διάρκεια μίας επεισοδιακής συνεδρίασης –  νόμο που προβλέπει την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων για τα οποία οι εκκλησίες δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τους ανήκαν πριν από το 1918. Την χρονολογία αυτή, το Μαυροβούνιο απώλεσε την ανεξαρτησία του και εντάχθηκε στο βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία – ο κυριότερος θρησκευτικός θεσμός του Μαυροβουνίου – καταγγέλει τον νόμο για την «θρησκευτική ελευθερία» , τονίζοντας ότι αυτός θα καταλήξει στην λεηλάτηση των μοναστηριών και των εκκλησιών.

Κατά τη διάρκεια της ψήφισης χθες στη Βουλή, πιστοί πραγματοποίησαν διαδήλωση ενώ, μέσα στην αίθουσα, η αντιπολίτευση προσπάθησε να εμποδίσει την υιοθέτηση του νόμου.

Στην Ποντγκόριτσα, το κέντρο της πόλης ήταν αποκλεισμένο από την αστυνομία για να εμποδισθούν οι διαδηλωτές και μέλη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να πλησιάσουν στο κοινοβούλιο.

Μαυροβούνιο: Επεισόδια για τον νόμο που «απειλεί» την περιουσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-1

Δεκαοκτώ βουλευτές της φιλοσερβικής αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Μετώπου συνελήφθησαν κατά την διάρκεια επεισοδίων. Καθ΄όλη την διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο, απειλούσαν να προκαλέσουν επεισόδια, μέχρι και να πάρουν τα όπλα, εάν υιοθετείτο ο νόμος. Κάλεσαν δε τους υποστηρικτές τους να αποκλείσουν τους δρόμους σε ολόκληρο το Μαυροβούνιο.

Μετά την απόρριψη των τροπολογιών τους από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι βουλευτές του Δημοκρατικού Μετώπου πέταξαν κροτίδα στην αίθουσα του κοινοβουλίου, πλαστικά μπουκάλια, βανδάλισαν τα έπιπλα και τα μικρόφωνα και προσπάθησαν να επιτεθούν στους βουλευτές της πλειοψηφίας. 

Μαυροβούνιο: Επεισόδια για τον νόμο που «απειλεί» την περιουσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-2

Μετά τα επεισόδια και την σύλληψη των βουλευτών της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία υιοθέτησε τον νόμο με 45 ψήφους.

Οι 18 βουλευτές του Δημοκρατικού Μετώπου που υποστηρίζουν τις θέσεις της σερβικής εκκλησίας βρίσκονται στο αρχηγείο της αστυνομίας για ανάκριση, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς δήλωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ότι δεν περιμένει εκτροπή της κατάστασης στην χώρα. «Καταδικάζω την ενέργεια (τα επεισόδια στο κοινοβούλιο), είναι ανεύθυνο απέναντι στους άλλους βουλευτές και απέναντι στους πολίτες του Μαυροβουνίου, αλλά πιστεύω ότι αποτελεί πολύτιμη εμπειρία και ότι αυτού του είδους τα περιστατικά δεν θα επαναληφθούν», δήλωσε.

Το ζήτημα είναι ευαίσθητο για το Μαυροβούνιο και ανάγκασε τον πρόεδρο της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς να εκφράσει την στήριξή του προς την «ανανέωση» της αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας, που επιχειρεί την αναμόρφωσή της από το 1993 και δεν έχει αναγνωρισθεί από τις ορθόδοξες εκκλησίες.

Το Μαυροβούνιο, πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, έγινε ανεξάρτητο από τη Σερβία το 2006. Η σερβική εκκλησία κατέχει εκατοντάδες μοναστήρια και τεράστιες εκτάσεις στην μικρή βαλκανική χώρα, όπου το 72% των 620.000 κατοίκων είναι ορθόδοξοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή